SVE LEPOTE JOŠANIČKE BANJE Posetite zelena vrata Kopaonika i zavirite u život srpske Jovanke Orleanke
TO Raška

Turistička organizacija Srbije preporučuje da ovo leto obavezno posetite Jošaničku Banju i obiđete dom srpske Jovanke Orleanke, naše heroine Milunke Savić.

Zelena vrata Kopaonika

Jošanička Banja je predivno mesto u podnožju Kopaonika (24 km udaljena), koja je prava mala oaza mira. Okolina banje je bogata zelenilom i šumama u kojima dominira banjski borjak koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Ova banja je poznata i po tome što ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji. Kulturno-istorijska ponuda upotpunjena lokalnim običajima i blagodetima lekovite vode uz ljubaznost lokalaca i čist vazduh, čini Jošaničku Banju mesto idealnim za odmor.

Šta obići u Jošaničkoj Banji?

U okolini ove banje nalaze se predivna mesta koja treba obići i videti. Pored Kopaonika, u samoj blizini banje nalaze se puno predivnih utočišta i izletišta, poput mesta Đorov most i Kadijevac. U blizini banje nalazi se i puno poznatih i istorijsko važnih manastira, a to su Gradac, Stara i Nova Pavlica, Studenica, kao i Đurđevi stupovi.

Pored bogate tradicije, Jošanička Banja pruža i savremene sadržaje. Ljubiteljima planinskog biciklizma će se posebno dopasti obeležene pešačko-biciklističke staze.

Još jedna velika atrakcija koja krasi Jošaničku Banju je vodeni zabavni park sa bazenima na otvorenom koji se pune termalnom vodom, i time u isto vreme posetiocima nude sjajnu zabavu i relaksaciju.

Jako je bitno napomenuti da se u  samom centru banje nalazi spomenik kao i spomen soba Milunke Savić.

Spomen kompleks dostojan srpske Jovanke Orleanke

Milunka Savić rođena je 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Jošaničke Banje. Proslavila se učešćem u ratovima u kojima je Kraljevina Srbija učestvovala od 1912. do 1918. godine.

U rodnom kraju Milunke i mestu odakle je srpska heroina krenula u ratove nalazi se njena Memorijalna soba, koja je i prva stalna postavka posvećena najodlokovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

Na tom mestu je 1995. godine podignut Spomen kompleks Milunke Savić, ali je nedugo posle izgradnje bio zaboravljen i počeo je da propada. Dvadeset godina kasnije, ovaj prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

SVE LEPOTE JOŠANIČKE BANJE Posetite zelena vrata Kopaonika i zavirite u život srpske Jovanke Orleanke

Olja Simović

 

Godine 2015. obnovljena je Milunkina rodna kuća i to na istim temeljima na kojima se nalazila stara, a tehnika i materijal koji su korišćeni prilikom obnove su isti kakvi su bili davno kada je sazidana. 

U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka).

Dana 9. oktobra 2020. godine u Jošaničkoj banji otvorena je spomen-soba Milunke Savić u sklopu Memorijalnog centra posvećenog srpskoj heroini.

SVE LEPOTE JOŠANIČKE BANJE Posetite zelena vrata Kopaonika i zavirite u život srpske Jovanke Orleanke

Olja Simović

 

Postavka memorijalne sobe osmišljena je kao multimedijska i interaktivna, sa raznovrsnom građom iz Velikog rata, autora dr Dušana Jovovića i koautorke Danijele Matović iz Centra za kulturu Raška.

Izložbena postavka sastavljena iz tri segmenta

Prvi segment, koji je i centralno mesto izložbe, zauzima mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije. Te fotografije iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, koje putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija. 

Drugi segment čine dva improvizovana vojna rova, srpski i austrougarski, koji služe da barem malo približe i dočaraju po kojim uslovima je Milunka ratovala. Takođe, posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, i razna oružja iz tog perioda. 

Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografije, dokumenta, kao i naslovnice francuskog dnevnog lista L Pti Žurnala.

Sve ovo je dopunjeno audio vizuelnim momentima koji u posetiocu bude poseban doživljaj i ostavljaju trajno sećanje na sve što ovde mogu videti i čuti.

Od otvaranja spomen sobe zabeležen je veliki broj poseta Jošaničkoj Banji, Kopaonika, posetilaca iz raznih krajeva Srbije, kao i dece školskog uzrasta.

Ovog proleća i leta posetite Jošanjičku banju i odmorite dušu i telo, a i uverite se u svu lepotu, kao i tradiciju, koju pružaju zelena vrata Kopaonika.

Srbija, doživi!

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading