NA ZEMLJI POSTOJI OPASNA ANOMALIJA Šokiraće vas kada vidite gde se nalazi "gravitacioni ponor"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Gravitacija je konstanta na Zemlji, ali naša planeta nije jednolična sfera. Zemlja je prekrivena grudvama i izbočinama, sa geologijom različite gustine koja vuče obližnje mase sa suptilno različitim stepenom sile u talasastoj mapi poznatoj kao geoid.

Duboko ispod Indijskog okeana, to privlačenje slabi na izuzetno nizak nivo, ostavljajući ono što se smatra masivnom gravitacionom 'rupom' veličine otprilike tri miliona kvadratnih kilometara, otprilike tamo gde morsko dno tone u džinovsku depresiju. To je jedna od najdubljih gravitacionih anomalija na Zemlji, a o njenom prisustvu se šuška već neko vreme.

Istraživanja sa brodova i satelitska merenja davno su otkrila da je nivo mora na samoj strani indijskog potkontinenta pao zbog gravitacionog sukoba između niskog geoida Indijskog okeana i okolnih 'visoki' gravitacije.

Do sada nije bilo jasno šta je izazvalo ovo relativno slabljenje, ali sada dva istraživača sa Indijskog instituta za nauku misle da imaju bolju predstavu o vrstama planetarnih fenomena koji bi mogli biti uključeni.

"Sve te prošle studije su gledale na današnju anomaliju i nisu gledale na to kako se formirao ovaj niski geoid", objašnjavaju geonaučnici Debanjan Pal i Attreiee Ghosh u svom objavljenom radu, koji opisuje njihovu novu radnu hipotezu, kako je izvestio Science Alert.


Odgovor leži duboko ispod površine

Oni misle da se odgovor nalazi na više od 1.000 kilometara ispod Zemljine kore, gde su hladni, gusti ostaci drevnog okeana uronili u "groblje ploča" ispod Afrike pre nekih 30 miliona godina, stvarajući vrelu rastopljenu stenu. Ali njihovi rezultati, zasnovani na kompjuterskim modelima, verovatno neće rešiti besnu debatu o poreklu geoida - barem ne dok se ne prikupi više podataka.

U 2018. godini, brod naučnika iz indijskog Nacionalnog centra za polarna i okeanska istraživanja krenuo je da postavi niz seizmometara duž morskog dna zone deformacije kako bi mapirao područje. Pošto se nalazi tako daleko od obale, ranije je prikupljeno malo seizmičkih podataka u ovoj oblasti. Rezultati tog istraživanja iz 2018. godine ukazali su na prisustvo vrućih oblaka rastopljene stene koji se uzdižu ispod Indijskog okeana i na neki način doprinose njegovoj velikoj depresiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading