VELJKO ULOVIO KAPITALCA OD 84 KILOGRAMA Glasine o divovskim somovima, koji žive u moravskim virovima, evo šta je istina
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Na dnu reke Morave razna stvorenja borave. I zaista je bogat životinjski svet, od riba, preko džinovskih slatkovodnih školjki, do raznih ptica na obali. Moravama su nekako najverniji ribolovci.

Sve 3 Morave bogate su ribom, istina ne kao nekad. Najviše ima skobalja, mrene, nosare, nešto manje soma i smuđa koji je ujedno i najpoželjniji ulov na udici. Među ugrožene i zaštićene vrste spada veliki vretenar koji je gotovo istrebljen. Riblji fond ugrožavaju ribokradice, prekomeran izlov i zagađenje vode.

“Nama koji smo starosedeoci ovde, Ćupričani stari, Morava je bukvalno sve. Koliko god da putuješ kad se vratiš sa nekog puta prva stvar na koju pomisliš - e idem da vidim šta se dešava sa vodom, kakva je reka, još ako si ribolovac to je onda posebna priča”, naglašava Vladimir Milojević, sportski ribolovac.

Svake godine Ćuprija ugosti ribolovce iz svih krajeva na „Most kupu". Prvi dan se peca fider tehnikom, a drugi je rezervisan za varaličare. Druženje je na prvom mestu, plasman je manje bitan. Na poslednjem susretu reprezentativac Srbije Stefan Arsić imao je za pet sati gotovo 15 kilograma ribe što je za Moravu rekordan ulov, piše RTS.

“Ovde je kao i svake godine prelepo, domaćini su izuzetno ljubazni, lepo obeležena staza, bogat riblji fond, organizacija vrhunska, tako da vredi doći ovde”, ističe Stefan Arsić, ribolovac.

Među ribolovcima godinama kruže glasine o divovskim somovima koji žive u moravskim virovima. Priče o nemanjima dopunjuju i ronioci. A da sve to nije mit ili ribolovačko preterivanje nedavno je potvrdio Veljko Ivanović koji je na Moravi kod Svilajnca savladao soma kapitalca od 84 kilograma. Vremešni brka pojurio je varalicu. Moguće da ima i većih, ali to je još jedna od tajni Morave.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading