OVO JE RAZLOG ZAŠTO SMRDIBUBE ULAZE U  KUĆU Najbolja zamka za jesenje napasnike
Foto: Shutterstock

Donedavno su smrdljive bube bile sezonski posetioci, ali sada su prisutne skoro tokom cele godine. Za njihov broj, smatraju stručnjaci, krive su klimatske promene, pre svega, toplije zime.

Smrdbube, ili kako ih stručno zovu stenice, čine veliku grupu insekata koji potiču sa azijskog kontinenta, iz zemalja Bliskog i Dalekog istoka gde im je prirodno stanište. Stenice čine veliku grupu insekata sa hiljadama različitih vrsta, a ona koju u poslednje vreme viđamo u domovima je smeđa mramorirana stenica ili latinska Haliomorpha halis.

"Stenice, ili smrdljive, ulaze u stambene zgrade isključivo tražeći zaklon od hladnoće. To su potpuno odrasle, reproduktivno sposobne jedinke koje samo traže rupu u kojoj će prezimiti i prezimiti bez hrane. Ne grizu i ne hrane se našom hranom, pa se može reći da su za nas, ako izuzmemo neprijatnost da vidimo veliku bubu u kući, bezopasne“, kaže Jasna Mastilović iz Instituta Biosens za portal Klima 101.

Pored otvaranja globalnih trgovačkih puteva, koji su doprineli da ovi insekti, skriveni u tovarima robe koja se prevoze širom sveta, neprimećeno skliznu u nova staništa, postoji još jedan faktor koji je doprineo opstanku i razmnožavanju ovi insekti: menjaju vremenske uslove usled klimatskih promena.

Najbolja metoda za obračun sa smrdibubama

Mnogi imaju svoje recepte kako da se obračunaju sa smrdibubama, a za ovu kažu da je najbolja.

Potrebno vam je:

Flaša od 2 litra

1 žilet
LED lampa
Crna izolir traka
Krep traka
1 uski, dugački predmet, poput olovke

Flašu presecite sledeći gornju liniju papira s nazivom pića, na dno stavite upaljenu lampu i poklopite naopako odsečenim gornjim delom flaše. Pre toga oblepite dno crnom trakom. Uzduž zalepite nekoliko mat traka koje će služiti kao merdevine smrdibubama da se lakše popnu do svoje zamke. Kada upadnu u flašu, one neće da znaju kako da se kroz uzan otvor popnu nazad i da izađu.

Daleko od toga da se ranije nije desilo da se nekoliko stenica ušunjalo u naše krajeve, ali hladne zime, praćene mrazevima i dubokim minusima, doprinele su da je preživljavanje jedinki preko zime bilo malo.

"Oni napadaju mnoge biljne vrste tako što probijaju voćno tkivo i sišu sok. Usled uboda na plodovima se pojavljuju delovi nekrotičnog, mrtvog tkiva, koji narušavaju izgled plodova, doprinose njihovom brzom kvarenju i smanjuju njihovu tržišnu vrednost", kaže Mastilović.

Iako je bezopasan za ljude, ovaj insekt je ipak štetan kada je u pitanju poljoprivreda. Odrasle jedinke koje su prezimile u svojim zimskim skrovištima u proleće se bude iz zimskog sna, izlegu i naseljavaju biljke ne birajući biljnu vrstu. Tamo se pare i polažu jaja iz kojih se izleže mlada generacija, koja, kada je brojna, može da napravi haos u poljoprivrednim kulturama.

Kako spečiti smrdibube da uđu u vaš dom

Svetlost i toplota privlače ove insekte, pa pokušajte da spoljno svetlo svedete na minimum. Ove napasti privlači pored svetlosti i toplote vlaga i žuta boja.

Stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite od smrdibuba postavljanje komarnika na prozore, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti uspešno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra.

Kada ih primetite nemojte ih ubijati već sačekajte da se zaustave na nekom mestu, pokupite papirnom maramicom i izbacite ih napolje. Takođe, savetuje se da ih nikako ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

Ukoliko ste smrdibube zajedno sa cvećem uneli u svoj dom ili su one same naše načina, postavite u jedan ugao sobe lampu sa jakim svetlom, a ispod nje posudu sa sapunicom. Smrdibuba će leteti na svetlo, ošamutiće se i upašće u vodu gde će se udaviti.

Da li su smrdibube opasne po ljude

Kao što smo već ranije navodili smrdibube nisu otrovne, nisu opasne po ljude, niti je medicinski dokazano da mogu preneti neke viruse, ali nije poželjno dirati ih rukama bez neke zaštite, jer u samoodbrani ispuštaju smrdljivu supstancu na bazi alkohola koja u dodiru sa očima može izazvati iritacije.

Iako su po ljude bezopasne, smrdibube mogu prenositi viruse na biljke, stoga su po poljoprivredna dobra izuzetno štetne i neophodno je smanjiti njihovu štetnu populaciju.

Da li su smrdibube opasne za kućne ljubimce

Najviše su pretnja za kućne ljubimce jer, ukoliko se dogodi da pas ili mačka progutaju ovaj insekt, može se iziritirati njihov gastrointestinalni trakt pa će tako doći do otoka jezika, usana, desni, do povraćanja i prekomerne salivacije kod vašeg ljubimca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading