MISTERIJA U SVEMIRU Naučnici otkrivaju galaksije slične našoj tamo gde ne bi trebalo da budu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svemirski teleskop Džejms Veb (JVST) otkrio je više od hiljadu galaksija koje misteriozno podsećaju na naš Mlečni put, skrivajući se u ranom univerzumu.

U obliku iskrivljenih vinilnih ploča i sa delikatnim spiralnim rukavima, JVST je otkrio dvojnike Mlečnog puta više od 10 milijardi godina u istoriji univerzuma - period kada se smatralo da su nasilna galaktička spajanja učinila nemogućim obilje tako krhkih galaksija.

Ipak, disk galaksije su bile 10 puta češće u ranom univerzumu nego što su astronomi ranije mislili, otkriva novo istraživanje. Ovo čudno otkriće pridružuje se drugima koje je napravio JVST koji ukazuju na dublju misteriju o tome kako su se velike galaksije, a sa njima i potencijal za život, prvi put pojavile u našem univerzumu. Istraživači su objavili svoje nalaze 22. septembra u The Astrophisical Journal.

"Više od 30 godina smatralo se da su ove disk galaksije retke u ranom univerzumu zbog uobičajenih nasilnih sudara kroz koje prolaze galaksije“, rekao je glavni autor studije Leonardo Fereira, astronom sa Univerziteta Viktorija u Kanadi. izjava.

"Činjenica da ih JVST otkriva toliko mnogo je još jedan znak moći ovog instrumenta i da se galaktičke strukture formiraju ranije u univerzumu, mnogo ranije nego što je iko očekivao. Većina teorija o formiranju galaksija počinje 1 do 2 milijarde godina nakon nastanka univerzuma, kada se smatralo da su najranija jata zvezda postala patuljaste galaksije.

Ove patuljaste galaksije su tada počele da proždiru jedna drugu, izazivajući haotična nasilna spajanja galaksija koje su, posle 10 milijardi godina, rezultirale velikim galaksijama poput naše. Mlečni put je disk galaksija. Sa svojim spiralnim krakovima i spljoštenim oblikom šešira, to je jedan od najčešćih tipova galaksija u svemiru danas.

Međutim, tokom ranih godina univerzuma - kada je univerzum bio gušći i kada je bilo mnogo patuljastih galaksija - astronomi su dugo pretpostavljali da će se galaksije poput naše brzo izobličiti.

Ali koristeći JVST da pogledamo unazad 9 do 13 milijardi godina, astronomi su otkrili da su od 3.956 galaksija koje su posmatrali, 1.672 bile disk galaksije poput naše. Mnoge od ovih galaksija postojale su kada je univerzum bio star samo nekoliko milijardi godina.

"Koristeći svemirski teleskop Habl, mislili smo da disk galaksije gotovo da i ne postoje sve dok svemir nije bio star 6 milijardi godina", rekao je koautor studije Kristofer Konselis, profesor ekstragalaktičke astronomije na Univerzitetu u Mančesteru.

"Novo istraživanje JVST-a pomera vreme kada su galaksije poput Mlečnog puta počele da se formiraju skoro do početka univerzuma.

"Ovo implicira da većina zvezda postoji i formira se unutar ovih galaksija, što menja naše potpuno razumevanje o tome kako se galaksije formiraju. Na osnovu naših rezultata, astronomi moraju ponovo da razmisle o našem razumevanju formiranja prvih galaksija i kako su galaksije evoluirale u prošlosti 10 milijardi godina."

Naše postojanje u disk galaksiji znači da astronomi obično pretpostavljaju da ona mora imati dobre uslove da bi nastao život. Ako je to slučaj, moguće je da je život mogao početi da se razvija ranije u univerzumu nego što se prvobitno mislilo, piše portal Live Science.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading