BAŠ ZA VREME NOĆI VEŠTICA NASA-ina misija primetila je jezivo "lice" na Jupiteru
EPA

Prošlog meseca, tokom svog 54. bliskog preleta Jupitera, NASA-ina misija Juno uhvatila je ovaj pogled na oblast u krajnjim severnim regionima džinovske planete pod nazivom Jet N7. Slika prikazuje burne oblake i oluje duž Jupiterovog terminatora, linije razdvajanja između dnevne i noćne strane planete.

jupiter

nasa.gov/printscreen

 


Foto: https://www.nasa.gov/image-article/just-in-time-for-halloween-nasas-juno-mission-spots-eerie-face-on-jupiter/

Nizak ugao sunčeve svetlosti naglašava složenu topografiju karakteristika u ovom regionu, koje su naučnici proučavali kako bi bolje razumeli procese koji se odvijaju u Jupiterovoj atmosferi.

Kao što se često dešava u pogledima sa Junone, Jupiterovi oblaci na ovoj slici podležu pareidoliji, efektu koji izaziva posmatrače da opažaju lica ili druge obrasce u uglavnom nasumičnim obrascima.

Naučnik Vladimir Tarasov napravio je ovu sliku koristeći neobrađene podatke sa instrumenta JunoCam. U vreme kada je snimljena sirova slika, svemirska letelica Juno bila je oko 4.800 milja (oko 7.700 kilometara) iznad vrhova Jupiterovih oblaka, na geografskoj širini od oko 69 stepeni severno. JunoCam-ove neobrađene slike dostupne su javnosti za pregled i obradu u slikovne proizvode na https://missionjuno.svri.edu/junocam/processing. Više informacija o NASA-inoj nauci o građanima može se naći na https://science.nasa.gov/citizenscience. Više informacija o Juno-u je na https://vvv.nasa.gov/juno i https://missionjuno.svri.edu. Za više o ovom otkriću i drugim naučnim rezultatima, pogledajte https://vvv.missionjuno.svri.edu/science-findings.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading