Arheologija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Tainiaro, kako je nalazište nazvano, otkriveno je još 1959, a arheolozi veruju da imaju dovoljno dokaza za potvrdu da je reč o groblju. Ipak, i dalje im nedostaje jedan, ključni dokaz – u gomili jama starih 6.500 godina nije otkriven nijedan ostatak ljudskog skeleta.

 Evropski daleki sever je neverovatna lokacija za veliko groblje lovaca-skupljača. Tainiaro, koji se nalazi 80 kilometara južno od Arktičkog kruga, prvi put je otkriven pre više decenija, ali su otkrića i njihov potencijalni značaj izmicali istraživačima. Uprkos odsustvu skeletnih dokaza, tuce jama iz 5. milenijuma pre nove ere su proglašeni grobljima.

Zbog toga autori sada predstavljaju prve analitičke i komparativne dokaze o nalazištu. Mnoge od jama konzistentne su sa savremenim nalazištima, što pokazuje da je Tainiaro jedno od najvećih groblja iz kamenog doba u severnoj Evropi.

Ova otkrića mogla bi da pokažu da je u ovom delu Starog kontinenta postojalo veliko, kompleksno društvo uprkos veoma teškim uslovima za život.

Kako se navodi, arheolozi su otkrili 127 jama, za koje veruju da su pogrebne. U nekima od njih ima tragova spaljivanja, u drugima postoji crveni oker, prirodni pigment iz gvožđa koji je karakterističan za mnoga groblja kamenog doba. U jamama nije otkriven trag skeleta, ali, navode naučnici, oni brzo nestaju u kiselom zemljištu ovog regiona.

Kako je do sada iskopana svega petina nalazišta, arheolozi veruju da će biti otkriveno ukupno 200 pogrebnih jama.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading