UPLAŠILI SE NOVOG RATA Amerika molila da se 'Kasandra' ponovo emituje u Republici Srpskoj?
Foto: Printscreen

Univerzalno popularna telenovela Kasandra počela je da se emituje u oktobru 1992. godine. Njen uspeh je do tada bio nezapamćen, a 1997. godine stigla je u Bosnu i Hercegovinu, gde je rat upravo završio. Kada je emitovanje u Republici Srpskoj naglo prekinuto, u celu stvar je intervenisao američki Stejt department kako bi sprečio gnev naroda i novi sukob, piše BBC Mundo.

Telenovela govori o mladoj ženi koja je zamenjena kao beba i odrasla u siromašnoj, romskoj porodici iz cirkusa, a koja se sa 18 godina vraća u rodni grad, gde živi njena biološki bogata porodica. Serija je osvojila Venecuelu sa svojih 150 epizoda. Legendarnu Kasandru, čiji je lik kreirala Kubanka Delija Fijalo "majka latinoameričkih sapunica", glumila je Korima Tores. Glumica je toliko oduševila publiku da je sapunica počela da se izvozi u druge zemlje španskog govornog područja, a zatim je prešla barijeru latinskog sveta i stigla u više od 100 zemalja. Antonio Paez je bio svetski distributer sapunica.

 

Tako je "Kasandra" stigla do zemalja bivše Jugoslavije i "paralizovala" Republiku Srpsku 1997. godine, rekao je Paez za BBC Mundo. Rat u Bosni i Hercegovini je tada tek bio završen, a 1997. godine u Republici Srpskoj je tinjao sukob između aktuelnog predsednika bosanskih Srba Radovana Karadžića i njegove naslednice Biljane Plavšić. BBC Mundo piše da je ovaj sukob pretio da naruši novouspostavljenu i krhku stabilnost. Bi-Bi-Si Mundo podseća da je Karadžić tada bio optužen za ratne zločine, dok je Biljana Plavšić imala podršku SAD.


Državna televizija Republike Srpske SRT, koja je imala najveći uticaj na stanovništvo, bila je pod Karadžićevom kontrolom, piše Bi-Bi-Si Mundo i dodaje da je Karadžić slao poruke Srbima protiv NATO i američkih mirovnih snaga. Sve do jednog dana u avgustu 1997. godine, Biljana Plavšić je preuzela kontrolu nad repetitorom SRT-a u Banjoj Luci i prekinula signal. Kada se signal vratio u eter, bio je u rukama Biljane Plavšić. Međutim, kanal je odmah naišao na problem – nije emitovao „Kasandru“, a publika je bila usred priče. To je zabrinulo ne samo rukovodstvo televizije, već navodno i Sjedinjene Američke Države.

Stejt department, na čelu sa administracijom tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, bio je zabrinut da bi činjenica da bosanski Srbi ne mogu da nastave da gledaju svoje omiljene serije mogla da izazove socijalne nemire, ogorčenost i, na kraju, podstakne unutrašnje sukobe i potkopa Biljaninu vladu. Plavšić. Zbog toga je zvaničnik Stejt departmenta kontaktirao Paeza. „Sekretar mi je rekao da me zovu iz Stejt departmenta Sjedinjenih Država“, rekao je Paez, prisećajući se da je s nevericom rekao: "Molimo vas?".


„Počeo sam da razgovaram sa čovekom koji je rekao: 'Vidi, ne mogu da ti kažem kako se zovem, ali postoji javna televizija i imaš seriju koja se prodaje na ovim prostorima. Zaista želimo da je zadržimo u etru. jer je skinut i rat je zbog toga eskalirao, tako da nam je potrebna vaša pomoć da ga vratimo u etar“, rekao je on. Paez je pozvao jednu televiziju u Republici Srpskoj i nakon nekoliko pokušaja uspio da razgovara sa direktorom. "Da, zaista želimo da vratimo tu seriju. Možete li nam pomoći", rečeno mu je na televiziji.


Paez je pretražio zapise i otkrio da SRT-u nikada nisu prodali prava za emitovanje "Kasandre". Ponovo je pozvao BiH, gde su mu priznali da je kanal piratovao epizode ​​koje su ranije emitovane u Beogradu, ali nisu mogli da ih kupe jer nemaju novca. Paez je potom pokušao da natera Stejt department da plati seriju jer su bili zainteresovani da je ponovo emituju, ali je odbijen. Na kraju je odlučio da, ako je toliko važno, pokloni seriju. "Nikada nisam čuo da je TV emisija bila toliko popularna da je zapravo pomogla i doprinela miru. To je ono što je uradila. U stvari, doprinela je miru u regionu", rekao je Paez, a prenosi BBS.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading