mama
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ester ističe važnost samostalnosti i odgovornosti kod dece, a njene tri uspešne ćerke su primer kako ovakav pristup može rezultirati uspehom.

Prema njenom savetu, ključ je u tome da roditelji ne rade stvari umesto dece koje deca mogu samostalno da obave. Ovo podrazumeva pružanje podrške i vođenje kroz proces učenja, ali i davanje prostora deci da samostalno preuzmu odgovornost. 

"Što više verujete svojoj deci da mogu sama da urade neke stvari, to će ona biti više samostalnija. Ključ je u praksi koju roditelji vode. Prvo, deci demonstrirajte kako se nešto pravi, zatim to napravite sa njima, a onda ih pustite da probaju sama", istakla je.

Ona naglašava važnost prakse u kojoj roditelji postepeno uvode decu u različite zadatke, počevši od jednostavnijih, poput sređivanja kreveta ili izbora odeće, pa sve do složenijih, kao što je priprema hrane. 

"Ideja je da naučite decu da adekvatno odreaguju na životna dešavanja".

Esterina preporuka predstavlja kritiku savremenog trenda "helikopter" roditeljstva, koje se previše fokusira na decu i često preuzima previše odgovornosti za njihove postupke i uspehe.

Umesto toga, ona zagovara balans između podrške i samostalnosti, kako bi deca razvila nezavisnost i samopouzdanje, piše superzena.b92.net

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading