krasula
Foto: Shutterstock

 Ako niste u mogućnosti da je gajite napolju, krasula će uspevati i u sobi na dobro osvetljenoj prozorskoj dasci. Važno je izbegavati zagrejan vazduh, kao i tamne pozicije u sobi, jer će to sprečiti njen napredak.

Što se tiče supstrata, preporučuje se kombinacija univerzalne zemlje ili zemlje za sobne biljke sa dodatkom peska ili lava kuglica radi poboljšane drenaže i cirkulacije vazduha oko korena.

Takođe možete koristiti supstrat namenjen kaktusima umesto dodavanja peska u univerzalni supstrat. Važno je da saksije u kojima gajite krasulu imaju velike otvore na dnu kako bi se sprečilo zadržavanje vode oko korena.

Kako presaditi drvo para?

Preporučuje se redovno presađivanje kako bi se biljci pružio nov podsticaj za rast. Mladim biljkama je potrebno češće presađivanje, dok je kasnije potrebno presađivanje na svakih pet godina. Idealno vreme za presađivanje je proleće, pre nego što biljke iznesete napolje, ako za to imate uslove. Zimski meseci nisu pogodni za presađivanje, jer biljka miruje i teže se regeneriše.

Važno je obezbediti propustan i rastresit supstrat, budući da sukulenti poput krasule ne vole previše vlage. Prilikom zalivanja, treba biti umeren, jer prekomerna vlaga može dovesti do truljenja korena.

Kako pravilno orezati drvo para?

Drvo para zahteva redovno orezivanje radi održavanja urednog oblika i dekorativnosti. Prilikom orezivanja, treba odseći deo grane tačno iznad lista kako bi se podstakao rast novih listova. Krasula je takođe dobar izbor za bonsai.

Kako razmnožiti drvo para?

Razmnožavanje krasule je vrlo jednostavno - odrežite krajeve izdanaka i posadite ih u supstrat. Ubrzo ćete primetiti nove izbojke, što ukazuje na formiranje korena i početak rasta.

drvo para

youtube.com/ Proizvodnja voća i povrća

 

Zašto se gaji drvo para?

Drvo para je popularna biljka zbog svoje lakoće održavanja i dekorativnosti. Preporučuje se i početnicima u gajenju biljaka.

Da li je drvo para otrovno?

Iako biljke debelih listova obično nisu toksične, mogu izazvati blage simptome trovanja kod osetljivih osoba.

Poreklo i zanimljivosti o drvetu para:

Drvo para, poznato i kao krasula, potiče iz južne Afrike. Postoji preko 200 različitih varijeteta krasule. Ono što je zanimljivo jeste da cvetaju samo starije biljke, obično krajem zime, a cvetovi podsećaju na male zvezde i mogu biti bele ili roze boje.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading