misteriozni objekat
Foto: Printscreen/facebook.com/Cape Cod National Seashore

Naprava nalik raketi pronađena je prve nedelje aprila na plaži Markoni u Masačusetsu.

Otkriće trupa RCAT-a (Remote Control Aerial Target) na obali Kejp Koda je intrigantno, posebno zbog istorijskog konteksta u kojem su ovi bespilotni avioni bili korišćeni. Istoričar Bil Burk iz organizacije “Cape Cod National Seashore” objašnjava da su RCAT-ovi bili bespilotne letelice korišćene za protivvazdušnu obuku u vojnom kampu Velflit.

RCAT letelice su lansirane iz aviona brzinom od 100 km/h, nakon čega su daljinski kontrolisane. Protivvazdušne posade su vežbale gađanje na ove letelice koristeći topove od 40 milimetara, simulirajući situaciju borbe sa neprijateljskim avionima.

Ovo otkriće sugerišeda bi dno Atlantika moglo biti bogato ostacima ovih letelica, koje su bile deo tajnog programa zbog Hladnog rata, piše miami herald. 

RCAT-ovi su bili izrađeni od metala, sa rasponom krila od tri metra i padobranom za prinudno sletanje. Kretali su se brzinom do 360 km/h. Iako su neke letelice više puta korišćene, druge su bile oborene tokom prvog leta, naročito ako su direktno pogođene u rezervoar.

Trenutno nije poznato šta će biti urađeno sa pronađenim ostacima RCAT-a na obali Kejp Koda. Ovo otkriće može biti od velikog istorijskog značaja i izazvati dodatno interesovanje stručnjaka za vojnu istoriju i tehnologiju.

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading