šljivik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na području gde su biljke šljive na početku cvetanja ili su vidljivi cvetni pupoljci, još zatvoreni, ili je većina cvetova sa venčićima koji formiraju beli balon. Narednih dana šljiva ulazi u fazu cvetanja, a preporuka je fungicidno tretiranje pre kiša u cilju zaštite od monilije.

Na području gde su biljke šljive na početku cvetanja ili su vidljivi cvetni pupoljci, još zatvoreni, ili je većina cvetova sa venčićima koji formiraju beli balon. „Porast temperature koji se najavljuje za naredne dane uticaće na ulazak šljive u fazu cvetanja.

Ovo je osetljiva faza razvoja zbog mogućih infekcija gljivicom koja izaziva moniliozu ili sušenje cvetova i grančica koštičavog voća (Monilinija). laka Rizik od zaraze nastaje u uslovima povoljnih temperatura i padavina koje su od subote najavljene za naš region“, upozoravaju iz Službe za prognoze i izveštavanje o zaštiti bilja (PIS).

Pre najavljenih padavina u zasadima u kojima je počelo cvetanje šljive treba izvršiti preventivno tretiranje nekim od fungicida na bazi aktivne supstance: ciprodinil ili boskalid+piraklostrobin. Prilikom primene fungicida treba se striktno pridržavati uputstva za upotrebu i primeniti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading