trudnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ispovest Zorice Ičić iz Rijeke, kojoj je nakon pet meseci uredne trudoće saopšteno da dete ima tešku anomaliju, potresla je ceo region zbog skandaloznog tretmana koji je dobila u riječkom KBC-u.

Nakon 23 nedelje uredne trudnoće, mladi par Ičića neposredno uoči Božića saznaje najgoru moguću vest, piše "Provjereno".

- Dolazim na pregled kod ginekologa koji mi govori da ne vidi detetovu glavu. Da mu je čudno i damu se to još nije desilo u karijeri, te da treba da odem u KBC Rijeku na "anomali sken" i daje mi uput. Primaju me i govore da dete ima anomaliju i da se prognozira smrtni ishod. Najčešće umiru već i tokom trudnoće. Ukoliko se rode, prežive par dana. Nije sposobno samostalno disati, nema razvijen veliki mozak - rekla je Zorica pre dve godine za kamere tv ekipe emicije "Provjereno"

Nakon prvog šoka, usledio je novi. Pozivajući se na zakon, lekari im "u poverenju" daju preporuku za koju, kako kažu, ne bi smeo da postoji pisani trag.

- Na moje "šta sad" mi navode da odem u Sloveniju, daju mi jasna uputstva koja je klinika i koji je broj, ali ne pisanim putem nego usmeno da ne ostane nigde pisani trag jer to kao ne smeju da kažu. Indukovani porođaj ne može da se obavi u Hrvatskoj. Imate u Sloveniji, tamo je liberalnija država i tamo je to dozvoljeno nakon 22. nedelje - prepričavaju.

Agonija čekanja

Tako je izgledalo i otpusno pismo - tek jednom rečenicom da dete nema šanse da preživi, a kao preporuka i terapija naveden je - razgovor s pacijentkinjom. U tom trenutku paru je bilo teško da prihvati to sve. Od same dijagnoze, do mogućnosti da još nekoliko meseci čekaju termin porođaja u Hrvatskoj.

Potražili su i treće mišljenje, unutar KBC-a Rijeka, kod doktora koji je stao iza svojih kolega, a drugačiju preporuku nisu dobili ni od ginekologa primarne zdravstvene zaštite.

Raspitujući se za mogućnost subvencije postupka u Sloveniji, dobijaju savet da kontaktiraju Petrovu bolnicu u Zagrebu, i tada saznaju kako se takav postupak može uredno obaviti i u Hrvatskoj. Sve što im je u Rijeci uskraćeno, u Zagrebu nije bilo - zbog dijagnoze nespojive sa životom, etičko veće odobrilo je prekid trudnoće, a slučaj je šokirao zagrebačke kolege.

- Po meni je to potpuno neshvatljivo, nerazumljivo s ljudske i profesionalne strane - rekao je za "Provjereno" dr. Gordan Zlopaša iz Klinike za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb.

(Provjereno)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading