NEKADA POZNAT KIKBOKSER REĐA SKANDAL ZA SKANDALOM Endrju Tejt je bio vrhunski borac u ringu, sve do jednog trenutka
Foto: Printscreen/Printscreen Instagram

Optužen je za mizoginiju, kao i za silovanje i trgovinu ljudima, ali je takođe ostavio trag u sportu, tačnije u kikboksu u kom se nekada ranije proslavio. 

Odrastao je u Lutonu, u Engleskoj. Sin je Emorija Tejta, afroameričkog šahiste. Majka mu je radila kao ugostiteljka.

Godine 2009. navodno je bio zaposlen u prodaji televizijskog oglašavanja, ali od 2005. se bavio boksom i borilačkim veštinama sa strane. Te godine osvojio je šampionat Međunarodne sportske karate asocijacije u Darbiju i bio prvi u svojoj diviziji u Evropi. 

Osvojio je svoju prvu ISKA svetsku titulu nokautom u revanšu protiv Žan-Lika Benoa, pošto je prethodno izgubio od Benoa odlukom. Godine 2013. osvojio je svoju drugu ISKA svetsku titulu u meču od 12 rundi, čime je postao svetski šampion u dve različite težine.

Tejt je ranije tvrdio da mu je samo jednom "ugašeno" svetlo, tokom borbe za šampionat "Enfusion 2012", ali je takođe nokautiran pet godina ranije u borbi za titulu u Britaniji.

SPEKTAKL U PRESTONICI Beograd domaćin Evropskog seniorskog prvenstva u boksu 2024.

NEKADA POZNAT KIKBOKSER REĐA SKANDAL ZA SKANDALOM Endrju Tejt je bio vrhunski borac u ringu, sve do jednog trenutka

Printscreen Instagram

 

Kontroverzna zvezda društvenih medija Endru Tejt je nekada bio svetski šampion u kik-boksu i mogao bi da se vrati borbi protiv Logana ili Džejka Pola.

TikTok senzacija nema čak ni svoj nalog, ali je već pregledan preko 11 milijardi puta na platformi "YouTube". Sada se proglašava kao potencijalni bokserski protivnik za braću Pol, pošto je već imao dugu karijeru u borilačkim sportovima.
Tejt je trenirao kod trenera Amira Subašića u "Storm Gim"-u u svom rodnom gradu Lutonu nakon što se preselio iz Amerike u mladosti kada su mu roditelji bili razvedeni. Tvrdi da ima rekord u kik-boksu od 43-9, sa 1-0 rekordima u amaterskim i profesionalnim MMA, uključujući pobedu nad budućom UFC zvezdom Lukom Barnatom.

Iako je nejasno koliko je Tejt mečeva u kik-boksu imao, on je bio četvorostruki svetski šampion u ISKA kik-boksu, dok "Mirror Fighting" shvata da je do maja 2012. njegov MMA rekord zapravo bio 2-1 kao amater, 1-1 kao poluprofesionalac i 1-0 kao profesionalac.

Tokom intervjua za podcast "The Fellas" ranije ove godine, Tejt je tvrdio da je samo jednom u karijeri bio nokautiran. Ovo je dobro objavljen poraz od Frensija Grajsa na "Enfuziji 3" 2012. godine, ali on takođe nije uspeo da nadmaši broj kada ga je izbacio Skot Gibson na početku karijere tokom malo poznatog meča 2007.

Gibson se borio sa Tejtom za titulu britanske poluteške kategorije 14. aprila 2007. zaustavivši borca rođenog u Americi u četvrtoj rundi desnim udarcem preko ruke. Zlatni pojas je odobrio događaj, što je bila jedna od Tejtovih prvih borbi, a njegov trener je priznao ogroman korak napred u tom trenutku njegove karijere.

Bio je to prvi od samo dva posebno loša poraza nokautom u njegovoj dugoj karijeri, a sledeći je usledio pet godina kasnije u jednom jakom takmičenju. On je pobedio u polufinalnom meču nokautom udarcem u glavu, pre nego što je u finalu u Ljubljani savladao lokalnog borca Grajsa.

Posle teške prve runde, Grajs je dobio Tejta nokautom kolenom i tako zapečatio pobedu. Nagrada za meč je bila "Enfusion" šampionat do 85 kg i 30.000 dolara, što Tejt na kraju nije propustio jer je nastavio da sakuplja neto vrednost za koju se veruje da je oko 100 miliona dolara. 

Tokom svoje karijere u kik-boksu na svetskom prvenstvu, Tejt je zaustavljen samo tri puta. Penzionisao se 2016. osvojivši četiri titule, dok je Gibson nastavio da se bori sa manje uspeha i nakratko je bio romantično povezan sa pop zvezdom Keri Katonom.
 
Ibrahim El Boustati ga je zaustavio u jednoj rundi 2016. godine, i uprkos tome što je imao još nekoliko manjih mečeva, gotovo je završio sa sportom na vrhunskom nivou. Od tada, njegova zvezda se uzdigla kroz njegov kontroverzni brend saveta za samopomoć i mišljenja o dinamici muško-ženskih odnosa.

Zvezda društvenih medija nakratko se vratila u ring 2020. godine kada je zaustavio Kozmina Lingurara u drugoj rundi. Sada se proglašava kao budući protivnik za jednog od braće Paul, koji su se obojica zakleli da će ga zaustaviti u jednoj rundi.

Razmišljajući o svom porazu od Grajsa godinama kasnije na podcastu "The Fellas", Tejt je rekao:

- Jednom sam bio nokautiran. Samo jednom u 87 borbi, što je dobro za karijeru. Ne bih rekao da boli -Ne sećam se mnogo, mnogo je kao san i posle si besan.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading