KULMINACIJA! Zvezda i Partizan igraju ključne evropske utakmice, zna se tačno koliki značaj bi imale pobede za naš fudbal
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Srpski fudbal ulazi u period kad je svaka evropska utakmica izuzetno važna. Crvena zvezda i Partizan u četvrtak imaju prve "meč lopte" za plasman u evropsko proleće, a bilo bi izuzetno značajno da i jedni i drugi ostvare pobede koje bi mogle naš fudbal da poguraju visoko na rang listi UEFA.

 

Šanse srpskog klupskog fudbala da u leto 2023. ima čak pet predstavnika u Evropi – dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ, jednog u kvalifikacijama za LE (pobednika kupa ili trećeplasirani tim iz lige) i još dva kluba u kvalifikacijama za LK su ogromne, ali ne sme se sad rizikovati i kiksevi nisu dopušteni.

Srbija se visoko kotira, ali može to i mnogo bolje

Srbija se trenutno veoma dobro kotira na relevantnoj rang listi nacionalnih liga – na 12. je mestu, pri čemu i 15. mesto obezbeđuje gore opisane privilegije. Ipak, u daljem toku ove sezone je još svašta moguće, kako nabolje tako i nagore, pa je od velike važnosti da oba srpska preostala kluba u Evropi osvoje što više bodova u svakoj utakmici koja im predstoji, kako bismo imali bolje šanse u odnosu na konkurenciju trenutno plasiranu ispred nas (10. Rusija i 11. Ukrajina), odnosno onu najbližu koja je trenutno iza nas (13. Belgija, 14. Švajcarska, 15. Hrvatska, 16. Češka, 17. Kipar ili 18. Turska). Pozicija broj 11, koja donosi direktan plasman u Ligu šampiona je trenutno daleko, ali ako sva tri ukrajinska predstavnika budu eliminisana iz "evropskog proleća", što nije nemoguće, dva plasmana naših u četvrtfinala Lige Evrope i Lige konferencije bi totalno preokrenula stvar.

Razlike nisu male u pogledu beneficija za naše klubove

Uopšte nije isto da li ćemo na kraju biti na 11. mestu, da li ćemo ostati na sadašnjem 12. mestu, ili ćemo recimo sezonu završiti na 15. mestu. Prva mogućnost (11. mesto) bi značila plasman srpskog šampiona iz sezone 2022/23 direktno u grupnu fazu LŠ 2023/24, druga mogućnost (12. mesto) bi srpskom šampionu omogućila start od plej ofa kvalifikacija za LŠ (što garantuje minimum start u grupnoj fazi LE), a 15. mesto bi značilo da srpski šampion, kao i prethodnih sezona, mora da krene od 2. kola kvalifikacija za LŠ. Zato su utakmice u četvrtak iza dve nedelje izuzetno važne i poželimo našim klubovima da nas obraduju i nastave trend napredovanja na rang listi UEFA.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading