MILJENIK "DELIJA" U "GRADU ANĐELA" I ŠAHISTA U KOPAČKAMA Bivši fudbaler crveno-belih briljira u Americi, a za "Alo!" poručuje: Zvezda je moja ljubav, navijači su prepoznali trud (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

 

Tjeri Anri, Dejvid Bekam, Zlatan Ibrahimović... samo su neke od velikih svetskih fudbalskih zvezda koje su odlučile da jedan deo svoje karijere provedu u MLS ligi. 

U poslednje vreme Amerikanci nisu samo magnet za iskusne fudbalere u zalasku karijere, već i ozbiljna riznica talenata koji su svoju sreću pronašli "preko bare" i podigli nivo MLS-a za stepenicu više.

Sigurno da su se mnogi iznenadili kada je bivši fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac Srbije Dejan Joveljić (23) odlučio da Evropu zameni Amerikom i zaigra u "gradu anđela". Potpisao je ugovor sa Los Anđelesom i brzo pokazao da je dolazak u Kaliforniju bila prava odluka.

MILJENIK

Tanjug/Ap

 

Joveljić je prethodnu sezonu završio sa 16 pogodaka i tri asistencije i postao najbolji igrač tima po izboru navijača. U razgovoru za "Alo!", srpski napadač je pored tog uspeha govorio i o svojoj prvoj ljubavi, Crvenoj zvezdi, kvalitetu MLS lige, šahu...

Prethodna sezona sigurno da je bila tvoja najbolja od dolaska u MLS ligu, kako se osećaj u Los Anđelesu? Čini se da si brzo postao miljenik navijača?

- Stigao sam na polusezoni prošle godine i to je bio period adaptacije, ova sezona je bila odlična s obzirom na minutažu koju sam imao tako da moram reći da sam zadovoljan. Postao sam statistički najbolji igrač kada se u obzir uzmu minuti provedeni na terenu i broj golova. Što se navijača tiče, mislim da su me zavoleli zato što su prepoznali trud i zalaganje na teren, a i ponašanje van njega.

 

 

Igrao si u Srbiji, u Austriji, Nemačkoj... kakva je razlika evropskog i američkog fudbala i da li je ima?

- Mogu da kažem da je MLS jači od belgijske i austrijske lige, fizikom i tempom, a mislim da je za nijansu niži kvalitet nego u Bundesligi. Takođe, imate podatak da je MLS liga bila na 6 mestu po broju igrača na Svetskom prvenstvu u Kataru što znači da je odmah iza čuvenih "liga petice". Ne sumnjem da će u narednom periodu izbiti u sam vrh jer je kvalitet sve veći.

Često pratiš Crvenu zvezdu, što se vidi i po tvojim objavama. Da li ti je možda žao što si otišao sa "Marakane" i da li nekada razmišljaš o povratku?

- Naravno da pratim Zvezdu. To je moja prva ljubav, moja kuća. Žao mi je, iskreno jer sam "morao" otići. Bio sam nezreo i nespreman. Mnogo mi je žao što nisam dobio pravu šansu.

 

 

Mnogi ne znaju da si najbolji srpski šahista među fudbalerima. Družiš se sa selektorom našeg muške reprezentacije Miodragom Perunovićem. Pratiš li generalno dešavanja u srpskom šahu i imaš li možda želju da odigraš partiju sa nekim od poznatih svetskih šahista i odmeriš snage?

- Tako je. (a-ha-ha) Pratim dešavanja i vidim da sve ide u dobrom smeru. Selektor Miodrag Perunović je i moj trener. Sve oko šaha me je on naučio i jedva čekam da opet nastavimo sa časovima u slobodno vreme. Imam želju da odigram sa nekim iz samog svetskog vrha, makar blic partiju i siguran sam da se ne bih obrukao - kaže Joveljić uz osmeh.

MILJENIK

Alo!/Vladimir Marković

 

Imaš dugoročan ugovor sa Galaksijem, da li razmišljaš o povratku u Evropu ili vidiš sebe u LA-u u narednom periodu?

- Sebe vidim u Los Anđelesu sigurno još par godina i sa mnogo golova iza sebe, ali nikada se u fudbalu ne zna... Sve je moguće...

Božić u Americi i crkva Svetog Save u Kaliforniji

MILJENIK

Facebook/St. Sava Serbian Orthodox Church

 

Kako si proslavio praznike u Los Anđelesu i koliko je teško biti daleko od kuće u takvim momentima? Da li posećuješ srpsku crkvu u Kaliforniji?

- Nažalost pripreme su počele par dana pred Božić tako da neću biti u mogućnosti da sa porodicom proslavim najradosniji praznik. To je cena profesionalizma. Naravno da ćemo biti na vezi. Srpsku crkvu sam posetio jednom i verujem da ću uskoro opet.

 

 

Za kraj 2022. godine - trofej u Beogradu

 

 

Dejan Joveljić je odmor u Srbiji iskoristio i da kao šahista ŠK Požega osvoji trofej Beograda. On je sa svojom ekipom zajedno sa Miodragom Perunovićem, Markom Nenezićem, Dušanom Radovanovićem, Ivanom Radivojevićem i Andrejom Klasovićem došao do prvog mesta u konkurenciji 3+2 brzopotenznim tempom.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading