Borko Marinković
Foto: Alo/Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Kragujevčanin Borko Marinković (46) imao je više opcija za aktivnost u najpopularnijem sportu, ali se igrom sudbine odlučio za rad s decom, pri čemu su, to je već očigledno, najviše profitirali klinci i fudbal.

Borko Marinković s porodicom

Privatna arhiva

 

Sin fudbaler, ćerka trenira džudo

Borkovo zalaganje da najpre svojoj, potom i drugoj deci omogući normalno detinjstvo i napredovanje, vredelo je truda. Mateja je fudbaler omladinskog tima Radničkog 1923, a Anja se različitim sportovima bavi zabave radi. Trenira džudo, a redovni je učesnik mnogih fudbalskih kampova.

Fudbalska škola Vašarište

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Naime, još dok su bili mali kod njegove dece Mateje (18) i Anje (13) dijagnostikovan je dijabetes, što je bio veliki udarac za roditelje Sanju i Borka. Međutim, bivši fudbaler sa zavidnom karijerom (Radnički 1923, Partizan, Radnički NB, Mladi radnik, Proleter, Slavija iz Sofije, švajcarski Arau i Vikingur s Islanda) nije se predao, već se uključio u aktivnu borbu da svojoj deci, ali i drugoj, omogući da treniraju, rastu i čuvaju zdravlje.

Fudbalska škola Vašarište

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Pod geslom „Sportom protiv dijabetesa“ 2011. godine je osnovao fudbalski klub Vašarište, koji sad ima 180 članova.

- Prvenstveni cilj bio je da organizujemo rekreativno druženje i zabavu za decu, ali je dobar rad, kako u fudbalu tako i u društvenim aktivnostima, doprineo da imamo sedam generacija petlića i pionira. Prepoznatljivi smo po tome da nam se javljaju deca koja imaju problem dijabetesa, ali to nije uslov za članstvo u klubu i sve smo popularniji među ostalom decom i roditeljima. Svake godine formiramo novu generaciju - priča za Alo! osnivač fudbalske škole.

Marinković igra za Jadran

Kako bi pomogao FK Jadran s kojim deli igralište, i koji iduće godine obeležava stogodišnjicu, Borko Marinković igra za ovaj klub u Drugoj gradskoj ligi Kragujevca.

Marinković dodaje da mu prvobitno nije bila namera da uđe u takmičarski fudbal, već je zacrtao samo zdravstvenu misiju, uz infrastrukturna ulaganja u teren FK Jadran koji koriste. Ipak, rezultati su usledili i sad je u planu izgradnja multifunkcionalnog terena s veštačkom travom, što će omogućiti da Vašarište bude vodeća fudbalska škola u Kragujevcu, što možda već i jeste.

Fudbalska škola Vašarište

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

- Kad pređu u kadetski uzrast, veliki broj naše dece zaigra u poznatim klubovima, najviše u Radničkom, ali imamo i dete u Partizanu, kao i dva državna reprezentativca u mlađim kategorijama - ističe Borko.

Posvećen sportu i zdravstvu

Sportsku i zdravstvenu misiju Marinković ostvaruje i kao generalni sekretar Sportskog saveza Kragujevca i predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Ta borba svakako nije laka i ima još mnogo toga da se učini da rezultati budu bolji, ali je svaki pomak dodatni motiv za još veće angažovanje, koje kad se sve sabere donosi veliku radost, i ličnu, ali i ljudi i dece ka kojima je usmerena.

Da sve ove ocene nisu bez pokrića, govori i podatak da su mali igrači Vašarišta bili najuspešniji u nedavno završenoj Ligi budućih šampiona. Igrale su ekipe u četiri uzrasta, a Vašarištanci su bili najuspešniji. Osvojili su jedno prvo, jedno drugo i dva treća mesta u takmičenju u kojem je učestvovalo 900 dece u 70 ekipa iz 15 klubova.

Fudbalska škola Vašarište

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Vašarište ima petoricu trenera i troje zaposlenih, a pored uslova za trening u svom kafeu, omogućava deci proslave rođendana i lepu zabavu i druženje u prijatnom ambijentu, što izaziva dodatno interesovanje mališana i roditelja, ali i donatora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading