Branko Beli Milovanović
Foto: Privatna arhiva

Iza vas je strašna sezona?

- Naporna, neizvesna, uzbudljiva, mnogima za infarkt. Godinama smo se spremali za iskorak koji se dogodio, a iskreno, i sreća nas je pogledala u finišu. U osnovi, najzad smo imali dužu klupu, što nam je bio minus prethodnih sezona. Na kraju Granada i moj Las Palmas direktno su ušli, a onda i Alaves, koji je u finalu baraža pobedio Levante sa 1:0 i to u gostima golom iz penala u 120+9!

Imate zanimljivu ulogu u klubu?

- Tačnije dve, radim kao savetnik sjajnog predsednika Migela Anhela Ramireza, a direktor sam i koordinator za internacionalnu skaut službu.

Srbi ne daju šansu mladim igračima

Zašto je sve manje Srba u Španiji?

- Zato što kod nas mladi ne dobijaju na vreme šansu, već ih i sa 24-25 godina smatramo mladih igračima, a to je već kasno za značajan iskorak. U Španiji ukoliko igrač vredi, on igra i sa 18-19 godina. Srbi ne daju na vreme šansu talentima koji mogu da se prodaju. Nijedan španski klub neće kupiti srpskog fudbalera koji se na velikoj sceni pojavio u 24. godini!

Znači da sada ne možete da živite od poziva?

- Telefon se bukvalno usija svaki dan. Pozivi stižu sa svih kontinenata, od menadžera, igrača, posrednika, prijatelja... Igrati u La ligi je veliki izazov, ali i živeti na Kanarskim Ostrvima, gde se ljudi i u januaru kupaju pošto je oko 28 stepeni i najčistiji je vazduh na svetu jer nema nikakve industrije. Ipak, to može da bude i minus ako se pojedinci opuste zbog lagodnog života i klime.

Ipak, neće biti puno promena?

- Nismo klub koji kupuje na kilo, već samo ono što je neophodno i biramo igrače koji ljudskim kvalitetima mogu da se uklope i gladni su uspeha. Već su stigla dva beka iz Primere, uskoro će i štoper, a čeka se centarfor. Imamo uigran tim u kome uvek zablista neko novo ime, a prošle sezone je Pehinjo bio igrač odluke na mnogim utakmicama. Pripremaćemo se u Marbelji, a poslednja provera biće protiv Kelna 5, a 12. jula startuje šampionat.

Povratak na mesto uspeha

Ovo nije prvi uspeh sa Las Palmasom?

- Uspeli smo da uđemo u Primeru i u vreme mog prvog mandata. Onda sam otišao u AEK gde sam bio igrač, pa sam i sa njim, prate me ti žuti dresovi, osvojio kup posle duge pauze, a evo i povratak u Las Palmas obeležen je promocijom. Zvali su me da se vratim jer samo od transfera uspeli smo da zaradimo 70 miliona evra, što je sjajno za Las Palmas.

Ušli ste u ligu bez zvučnih imena, samo Sidnei, Vijera, Andone, Sandro Ramirez, dugo povređeni Vitolo?

- Naša snaga je red sa mladima i lov na španske talente jer finansijski ne možemo da se nosimo sa najpoznatijim klubovima. Pronalazimo, oblikujemo, lansiramo, prodajemo i od toga živimo.

Proslavili ste se otkrivanjem Pedrija?

- Odmah sam znao da je vanserijski talenat i istrajao sam u nameri da se ustali u timu. Onda je usledio transfer u Barselonu, sjajno obeštećenje i potvrda da dobro radim.

Već ste spremili novo iznenađenje?

- Reč je o Albertu Moleiru, vezisti koji ima samo 19 godina, a u prošloj sezoni odigrao je 40 utakmica i bio glavni oslonac. Istinski biser koji je već dugo prvotimac. Čudo od igrača! Pravi Kanarac, ali nije rođen u Las Palmasu već u Santa Kruzu na Tenerifama. Dobili smo ponudu od 25 miliona evra, ali čekamo izdašniju.

Real uzvraća udarac

Barselona je preuzela primat od Reala?

- Ne zadugo. Iz pouzdanih izvora znam da Mbape u julu dolazi kao zamena za Benzemu, a narednog leta Haland, tako da će „kraljevski“ klub“ ponovo biti strah i trepet, ne samo u Španiji.

Mnogi Segundu smatraju najkvalitetnijim drugim rangom fudbala u svetu iako taj epitet nosi engleski Čempionšip?

- Segunda nema premca. Čempionšip je u žiži zbog većeg obrta novca, ali Segunda ima tehnički kvalitetnije fudbalere i taktički obučenije ekipe. Puno je bivših članova elite, ima iskusnih i mladih igrača, bodovi se nigde ne osvajaju na lepe oči, o svemu odlučuju nijanse...

Lov na spasonosnih 40 bodova

Već je obavljen žreb za novu sezonu?

- Moramo biti zadovoljni. Startujemo protiv Majorke, onda idemo u Valensiju, pa nam dolazi Sosijedad i onda put u Đironu. Kako je moglo biti, nije loše. Jasno je da će se Las Palmas boriti za opstanak, ali će na svakom meču skupo prodati kožu. Naročito na našem stadionu Gran Kanarija, gde će nam vetar u leđa uvek biti preko 30.000 bučnih navijača i uz njihovu pomoć jurićemo 40 bodova, koliko je dovoljno za opstanak. Uostalom, najlakše je igrati kada nemate pritisak, što je naš slučaj.

Kockali ste se sa trenerom?

- Španija je prepuna poznatih i iskusnih trenerskih vukova, a mi smo obrnuli igricu. Procenili smo da će ekipu koju imamo i stil igre koji želimo najbolje uobličiti Gabrijel Pimenta (48). I nismo pogrešili iako mu je Las Palmas prvi posao u profi vodama. Poneta je u podatku da se školovao u Barseloni, vodio mlađe kategorije i B tim slavnih Katalonaca, što je bila sjajna preporuka - zaključio je Milovanović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading