fudbal
Foto: Privatna arhiva

Pekar, lekar, apotekar, što bi rekao Bora Čorba, pa stolar, ribar... i eto Ki Klaksvika, najveće senzacije evropskog fudbala, uz Šerif, poslednjih decenija. Farani su eliminacijom prvaka Mađarske i Švedske minimum obezbedili Ligu konferencije, kao prvi klub sa Farskih Ostrva u grupnoj fazi nekog od evrokupova. Za plasman u Ligu Evrope neophodno je da izbace norveški Molde.

fudbal

 

 

 

Klaksvikova bajka počela je u Budimpešti (3:0), a nastavila se u Švedskoj gde je u penal-seriji (posle 3:3) Foren bio hladan kao špricer i nastalo je ludilo koje je ubrzo zahvatilo i stanovnike egzotičnog ostrvlja.

„Suze. Suze radosnice. Kakav tim. Kakav klub. Kakav grad. Kakva priča. Neverovatna podrška. Ovo je nerealno“, odmah je napisao klub na društvenim mrežama, kaže Užičanka Irena Đorđević, koja je sve i svja u klubu.

Debitovao u sezoni 1992/93

Klub se prvi put takmičio na evropskoj sceni 1992/93. kada je poražen od letonskog šampiona Skonta iz Rige Godine 2019. klub je zabeležio najveći uspeh u istoriji na međunarodnoj sceni, pošto se plasirao u drugo kolo kvalifikacija za UEFA Ligu Evrope, eliminisavši litvansku ekipu Riteraj.

Brine da sve prostorije budu cakum-pakum, radi kao prevodilac, domaćin je stranim delegacijama, aktivna je u marketingu, na društvenim mrežama...

- Iako su Farani ludi za fudbalom, a Ki ima najbučnije i najvernije navijače, svaki čas Sašu i mene nešto pitaju, imaju puno poverenje i spremni su da sarađuju - kaže Irena i napominje:

fudbal

 

 

- Vladala neshvatljiva euforija, a sve se poklopilo sa letnjim muzičkim festivalom koji uvek privuče ogroman broj turista. Sledi vikend iz snova za inače miran gradić. Turisti su u čudu jer je na svakoj kući istaknuta zastava kluba, pesma i igra ne prestaju, a pola stanovnika Klaksvika bilo je u Švedskoj da navija! Idu i na sva domaća gostovanja, a posebno su aktivne žene. Bila je maserka Lusija iz Hrvatske, Elisabet Vang je fitnes trener, dve gospođe decenijama besplatno brinu da svlačionice budu čiste, oprema oprana i opeglana, a zauzvrat vode ih na inostrana gostovanja.

Neuništivi Pavlović

Ki (20 titula, šest kupova) je oduvek imao fudbalere sa naših prostora: Predrag Počuča, Nenad Stanković, Pazarci Ahmed Mujdragić i Semir Hadžibulić, Boris Došljak, igrao je Aleksandrov sin Filip Đorđević, a od 2018. godine neizostavan član prve postave je Deni Pavlović (29), bivši član Čukaričkog i sin Zorana Pavlovića, asa Crvene zvezde, uživa se devojkom u Klaksviku i bere plodove predanog rada.

Ki je iz grada Klaksvika (5.000, najveći posle prestonice Toršavna) sa Bordoja, jednog od najsevernijih ostrva. Pošto stadion Đupumira (2.600) ima samo 530 stolica Ki će Molde dočekati u glavnom gradu Toršavnu na Nacionalnom stadionu.

Aleksandar se uključuje u sportski deo.

- Ozbiljna su priča, bez dileme. Trener Tomasen postavio je temelje i Ki je najprofesionalniji klub na ostrvima. Norvežanin Hoset sve je nadogradio. Opština je prepoznala kvalitet i puno ulaže tako da su u stanju da angažuju dobre igrače iz ostalih ekipa, ali je malo fudbalera van Skandinavije. Koliko su ozbiljni govori podatak da su svlačionice i fitnes centar prekopirali od madridskog Atletika - zaključio je Đorđević.

Miloš Topalović

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading