Džesi Ovens
AP FILE
Džesi Ovens

AP FILE

Džesi Ovens, Foto: AP FILE

Svima je poznat mit o Džesi Ovensu koji je narastao do nesluđenih visina, ponajviše zbog fenomenalnih sportskih rezultata i odličja, već i zbog njegovog odnosa sa Hitlerom koji je u to vreme hteo da iskoristi Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine za promociju nacističkog režima i demonstraciju "arijevske superiornosti" nad ostatkom sveta!

Iako je Nemačka bila najuspešnija država na tim igrama, njihov uspeh je nadmašio jedan Afroamerikanac koji je superiorno trijumfovao nad nemačkim sportistima! Osvojio je četiri zlata (skok u dalj, 100 i 200 metara, štafeta 4x100 metara). Obični Nemci su poludeli za njim, ali se u "višim slojevima" situacija odvijala drugačije!

Herta Berlin

ALO! Miloš Topalović

Herta Berlin, Foto: ALO! Miloš Topalović

Adolf Hitler se pozdravljao samo sa nemačkim osvajačima medalja, ali Džesi Ovens u svojoj autobiografiji je otkrio jedan interesantan detalj:

"Kada sam prošao pored Kancelara, on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo. Mislim da su hroničari preterali u lošem prikazivanju nemačkog Firera!"

On je bio više ljut na nekog drugog, a to je bio predsednik SAD Frenklin Rozevelt, ali i ceo vrh te zemlje je propustio da čestita veliki uspeh, nisu mu ni telegram poslali!

Džesi OVens

ALO!/M.Topalović

Džesi OVens, Foto: ALO!/M.Topalović

Luc kao višestruko najbolji skakač udalj u Nemačkoj, važio je za favorita na OI 1936. a Nemci su tu očekivali sigurnu zlatnu medalju u skoku udalj.

U polufinalu, Ovens je napravio dva prestupa u prve dve serije, kako mu je ostala samo treća, Luc mu je prišao, zagrlio ga i šapnuo mu: "Druže,vidim da imaš veoma dobru dužinu. Savetujem ti da se odraziš malo iza daske kako bi bio siguran da nećeš da prestupiš, bolje je da izgubiš 10 ili 20 centimetara nego da završiš sa tri prestupa"

 

Ovens ga je poslušao, plasirao se u finale i osvojio zlatnu medalju, dok je Luc Long bio srebrni!

Zato na Olimpijskom stadionu imena svih loža nose naziv po velikim osvajačima sa Olimpijskih igara!

Herta, Foto: ALO! Miloš Topalović

Džesi Ovens nije imao sreće da nastavi svoj pobednički niz pošto Olimpijske igre u Helsinkiju 1940. godine nisu bile održane zbog Drugog svetskog rata, baš kao i one iz 1944. godine koje su trebale biti održane u Londonu! 

Džesi Ovens, Foto: AP FILE

Njegova legenda i dalje živi, postao je simbol borbe protiv rasizma i jedan od najvećih atleta u istoriji Olimpijskih igara! Kako izgleda loža koja je dobila naziv po njemu pogledajte u video snimku ispod!

Ukoliko volite nemački fudbal - na Eurosportu možete da pratite utakmice Bundeslige!