Dule Savić i Dijego Maradona
Printskrin
Dule Savić i Dijego Maradona

Printskrin

Dule Savić i Dijego Maradona, Foto: Printskrin

Maradona je voleo Srbe, uživao je u društvu ljudi sličnog mentaliteta i nije mu bilo potrebno puno da se prepusti čarima tradicionalnog srpskog gostoprimstva.

O druženju sa Dijegom u Beogradu 2005. godine, na proslavi povodom uspešnog rediteljskog ostvarenja Emira Kusturice snimljenog u čast slavnog Argentinca, svedoče neposredni akteri Dušan Savić i Ivan Ćurković.

- Uveče smo otišli na jedan brod, bila mi je čast da tome prisustvujem. Bili su tu još i Ivan Ćurković i Ilija Petković. Prijatno veče, nema šta. Dijego se opustio uz naša jela i piće, a znao je da odigra uz muziku u njegovom prepoznatljivom stilu. Lepo i prijateljsko veče - priseća se Dule Savić u razgovoru za „Alo!“.

Nije mogao da se obuzda

Razuzdan život koštao je Maradonu i većih dometa.

- S jedne strane nezaboravne fudbalske čarolije, a sa druge smo bili svedoci situacija kada nije mogao da se obuzda, kada se svađa na javnim mestima. To je bio deo njegove popularnosti, novinari su ga pratili, iskakali...Bio je jedinstven, ostavio je mnogo fudbalu, ogroman talenat. Obeležio je period kao Pele i Di Stefano. Knjige će se o njemu pisati ne sumnjam. Žalim samo što je u privatnom životu bio neorganizivan i što nije mogao da odoli nekim stvarima - ističe Ćurković.

I za legendarnog golgetera Crvene zvezde Dijego Armando Maradona je bio jedistvena pojava.

Dule Savić

Alo!/Marko Metlaš

Dule Savić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

- Možda mu je Kusta pričao o našoj istoriji, ja nisam. U pesmi o kralju Petru njemu je bio važan samo ritam. Čuo sam se sa Kusturicom posle Dijegove smrti. Pamtiću tu njegovu neposrednost, energiju, harizmu...Uživao je u životu, želeo je da uživa u svakom njegovom trenutku - dodao je Savić.

I mi smo pobedili njega u Šustera

Dušan Savić je bio akter meča 1982. godine kada je Maradona na „Marakani“ postigao jedan od najlepših golova u istoriji fudbala. - Da, pamtim taj gol i poraz. Ali samo dva meseca ranije smo pobedili Barsu na tuniru u Hihonu. Igrali su i Maradona i Šuster. Takođe, i kao igrač Hihona sam igrao protiv njega. On je bio najveći posle Peleta, uz Krojfa. Međutim koliko god dobar fudbaler bio uvek je radio protiv zdravlja. To je bilo za očekivati s obzirom na način na koji je živeo. Što kaže Kusta, njemu su bila potrebna dva srca da sve izdrži - rekao je Dule.

Proslavljeni golman i sportski radnik Ivan Ćurković takođe je imao čast da upozna Argentinca.

Ivan  Ćurković  (71 godina) V. d. predsednika  Partizana

Marko Metlaš

Ivan Ćurković, Foto: Marko Metlaš

- Sve mu se tada dopalo. Te večeri smo razgovarali i družili se. On je bio jedan vrlo simpatičan i druželjubiv momak, to je trenutak kog se uvek rado sećam. Maradona je bio tipičan Južnoamerikanac. Argentinci su posebni. Imaju smisao za humor sličan našem. Sjajno se adaptrao u Evropi, posebno u Španiji i Napulju, ali nažalost imao je problem da se zaustavi kada je u pitanju razuzdan život. Pod euforijom je sebi pravio velike privatne probleme, radio je stvari koje nije trebalo. Takav je bio. Šarmantan, pričljiv, dobar dasa, vrlo poželjan za svaku priliku. Ali postojala je ta druga strana medalje koja mu se osvetila - kaže Ćurković za naš list.

Pročitajte još: