Milan - Crvena zvezda
Tanjug/AP
Milan - Crvena zvezda

Tanjug/AP

Milan - Crvena zvezda, Foto: Tanjug/AP

Velika je istina da teško da u trenutnim okolnostima i pored svih evropskih "zverki" Crvena zvezda ili Partizan mogu do nekog trofeja u Evropi u dva najpopularnija sporta - fudbalu i košarci. Međutim, slavni dani iz prošlosti crveno i crno-belih zauvek će ostati upamćeni.

Upravo uspesi fudbalera Crvene zvezde, koji su 1991. postali šampioni Evrope, odnosno košarkaša Partizana koji su 1992. ostvarili identičan uspeh doprineli su da Srbija bude među svega četiri države koje se mogu pohvaliti evropskim prvacima u oba sporta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Pored naše zemlje ovakvim dostignućem mogu se pohvaliti samo još Španija, Italija i Francuska. Španci i Italijani iznedrili su i više od jednog šampiona u oba sporta, pa su tako titule donosili Real Madrid i Barselona (i fudbal i košarka), odnosno košarkaši slavnog Huventuda. Sa druge strane na "čizmi" su se radovali uspesima fudbalera Milana, Intera i Juventusa, dok su ih obradovali i košarkaši Varezea, Olimpije, Virtusa iz Bolonje, Kantua, kao i Virtusa iz Rima.

Partizan - Bolonja

KK PARTIZAN

Partizan - Bolonja, Foto: KK PARTIZAN

Pored naše države koja je dala po jednog iz oba sporta, isto važi i za Francuze. Fudbaleri Marseja preboleli su poraz od Crvene zvezde i doneli kući "ušati" trofej dok su im se pridružili i košarkaši Limoža.

PROČITAJTE JOŠ: