Večiti derbi
EPA
Večiti derbi

EPA

Večiti derbi, Foto: EPA

Višedecenijsko rivalstvo Crvene zvezde i Partizana je jedno od najvećih u Evropi i svetu. Beogradski večiti derbi je uz rame onima iz Rio de Žaneira, Madrida, Buenosa Ajresa, Glazgova, Sao Paula, Rima, Atine, Milana...

Ko će pobediti večeras?

 

Kad je u ptanju najveća poseta na derbijima, ona je zabeležena 1976. godine. Večiti derbi broj 59, odigran 7. novembra 1976, odigran je pred 108.000 ljudi (po nezvaničnim podacima). Pobedili su crveno-beli 1:0 golom Zorana Filipovića u 54. minutu. Procena o rekordnoj poseti koja nikad i neće biti premašena, s obzirom na današnje manje kapacitete stadiona u Srbiji, napravljena je na osnovu rekordnog broja prodatih ulaznica – 90.142. Zanimljivo je, i nezamislivo za današnje vreme, da su navijači spojili dve klupske zastave što je simbolizovalo drugarske odnose pristalica večitih. Sat pre utakmice "reka" simpatizera Zvezde i Partizana zajedno je došla od Slavije do Marakane, što je za današnje vreme nezamislivo. 

Četvrti gradski derbi na svetu

Engleski „Dejli mejl“ rangirao je 2009. srpski večiti derbi kao četvrti najznačajniji gradski derbi u svetu fudbala.

Ispred su samo derbiji Rendžers - Seltik, Fenerbahče - Galatasaraj i Boka Juniors - River Plata. 

Ljubiša Tumbaković je rekorder po broju mečeva u derbijima i kojima je sedeo na klupi kao trener. Bivši selektor Srbije je od 1992. do 2003, sa pauzom od godinu dana, predvodio Partizan s klupe i za to vreme 27 puta je sastavio tim u borbi za bodove protiv Crvene zvezde. Kako se treneri oba kluba menjaju poslednjih godina teško je očekivati da će neko, bar u skorije vreme, dostići Tumbakovića. Doskorašnji selektor Orlova je ostvario podjednak broj pobeda, remija i poraza – po devet. Za to vreme Tumbaković je sa šest titula i tri kupa postao najtrofejniji trener u istoriji kluba iz Humske.

Od desetak autogolova u 163 večita derbija samo se jednom dogodilo da igrači istog kluba dva puta zatresu sopstvenu mrežu. Zanimljivo, bilo je to u prvom međusobnom okršaju naših najvećih klubova. Crvena zvezda je 5. januara 1947. pobedila 4:3, ali su njeni igrači Predrag Đajić i Mladen Kašanin savladali svog golmana Ljubomira Lovrića. Đajić je pet minuta posle autogola postigao primorao na kapitulaciju i Glazera, „jedinicu” Partizana. Crvena zvezda je vodila 3:0 i 4:1, a u poslednjih pet minuta morala je da strepi za pobedu. Ostalo je upamćeno da je utakmica odigrana po sibirskoj zimi, izmerena je temperatura od minus 14 stepeni.

Legendarni napadač Partizana Marko Valok je sa 13 golova i dalje rekorder prvenstvenih utakmica večitih rivala. Nedostajao je još jedan gol da Valok ostvari prosek od jednog gola u svakom derbiju. Trostruki strelac nekadašnji vođa navale crno-belih bio je u 9. večitom derbiju 17. juna 1951, Parni valjak je pobedio 6:1. Na još tri derbija Valok je postizao po dva gola, a na četiri po jedan.

Dišljenković bez primljenog gola, Jevtić bez poraza

Živorad Jevtić iz Crvene zvezde odigrao je deset derbija u karijeri i nema poraz od Partizana, dok Vladimir Dišljenković nije primio gol od Partizana na svih pet derbija na kojima je branio.

Rekorder po broju derbija u kojima je bio glavni arbitar drži Miroslav Radoman. Najbolji srpski sudija sa kraja 20. i početka 21. veka, Miroslav Radoman, rekorder je po broju derbija u kojima je delio pravdu. Radoman je deset puta na prvenstvenim utakmica delio pravdu večitim rivalima. Kad je pištaljka bila kod arbitra iz Vrbasa crveno-beli su pobeđivali četiri puta, isto toliko mečeva završeno je nerešenim rezultatima, a samo dva puta su pobedili crno-beli. Radoman se od kraja devedesetih izdvojio kao najautoritativniji i najkvalitetniji srpski sudija. Malo je bilo derbija kad rivali nisu bili zadovoljni vrbaškim deliocem pravde. Imao je mnogo posla, isključio je čak četvoricu igrača: zvezdaše Srđana Pecelja u 109, Gorana Drulića u 112, Stevu Glogovca u 114. i partizanovca Igora Duljaja u 114. duelu naših velikana.

Mateja Kežman odigrao je samo četiri ligaška večita derbija jer je boje Partizana branio dve sezone. Nekadašnji napadač crno-belih ostaće upamćen po najboljem proseku od svih učesnika najvećeg praznika srpskog fudbala. Bio je strelac na svakoj utakmici protiv Crvene zvezde. Kežman je najviše obradovao crno-bele u 87. minutu 111. derbija, kad je na debiju, posle ulaska s klupe, postigao pobedonosni gol za Parni valjak. U istom minutu bio je strelac i u 113. okršaju večitih, kada je potvrdio pobedu Partizana (2:0). Dva gola postigao je i na Marakani, u 112 (2:2) i 114 (1:2) duelu sa najljućim rivalom.

Golmanski rekorder derbija po broju utakmica je Ivica Kralj, koji se nedavno vratio u Partizan kao funkcioner. Dugogodišnji simbol Partizana najviše je puta čuvao mrežu na večitim derbijima, čak 16. Kralj je, kad god je bio u Humskoj, bio nezamenljiv na golu, a kako se i vraćao iz inostranstva stigao je da postavi rekord. Nekadašnji reprezentativac SRJ i SCG ima negativan bilans – četiri pobede, sedam remija i pet poraza. Na šest derbija Kralj nije kapitulirao. U najneprijatnijem sećanju ostaće mu 110. derbi kada je na Marakani primio četiri gola, a njegovi saigrači nisu uspeli ni da ublaže neuspeh. Briljirao je u svom 14, odnosno 126. večitom derbiju. Partizan je tada bio izložen paljbi Zvezdinih napadača, pošto je od 11. minutu igrao bez isključenog Zorana Bate Mirkovića.