Ćurković, Stojković
Youtube/RTS Sajt - Zvanični kana
Njegov imenjak u sumnjivim poslovima: Ivan Ćurković

Marko Metlaš

Ivan Ćurković, Foto: Marko Metlaš

Jedan od najboljih golmana svih vremena sa ovih prostora Ivan Ćurković govorio je za Alo.rs o svom Partizanu, kao i reprezentaciji Srbije i njenim šansama da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Kada se govori o crno-belima, često su ove sezone stizale pohvale za pulene Sava Miloševića i za njegovo negovanje nadaleko čuvenog stila igre Partizana sa lepom igrom i dosta pasova, igre koja je tradicija kluba gotovo od osnivanja.

Ćurković je '60-ih i početkom '70-ih godina branio za klub iz Humske i bio deo nekih od najslavnijih generacija crno-belih. On je mišljenja da je ovaj Partizan vredan grba i imena, ali svakako se dva perioda ne mogu upoređivati, niti načini igre.

Mane Bajić, Mustafa Hasanagić, Ivan Ćurković

Marko Metlaš

Mane Bajić, Mustafa Hasanagić, Ivan Ćurković, Foto: Marko Metlaš

"Teško je uporediti. Igra se promenila, vreme se promenilo, treninzi, stručni štabovi su mnogo veći, mnogo se više trči. Ali suštinski ipak, uvek je to 11 na 11, uvek fudbal ostaje fudbal. Utisak o ovom timu Partizana i o ovoj sezoni je veoma dobar. Uz malo više sreće, moglo je da bude i bolje. Stručni štab je odradio odličan posao, atmosfera u klubu je jako dobra, to sve pomaže da se lakše sprovedu rezultati", kaže Ivan Ćurković i osvrće se na strance u njegovom klubu, kao i u kompletnoj srpskoj ligi.

"Naši stranci su dokazali kvalitet. Bilo je osporavanja, ali nekome je potrebno duže vreme, nekome kraće da se uklopi u sredinu i pokaže šta zna. Čestitao bih onome ko je zaslužan da se baš ti stranci odaberu. To je Ivica Iliev. On je bio na udaru kritika, ali danas se vidi da su ti potezi jako dobri. Da se razumemo, to nisu prvorazredni stranci, to nisu ni drugorazredni stranci. Oni teško da bi mogli da igraju ozbiljniju ulogu u nekim od najjačih liga Evrope, ali nama donose jednu veliku razliku. Oni daju golove, oni se ovde afirmišu i kada odlaze, Partizan na njima zaradi mnogo više nego što je uložio. To je realno viđenje. To je ono što je dobro, ali ima stvari koje nisu dobre. Mi te strance moramo limitirati, ne smemo ih dovoditi previše i pre svega prioritet bi trebalo da bude naša škola fudbala. Mi to ne možemo zameniti strancima koji dolaze", kategoričan je ipak slavni golman u svojoj analizi i upozorenju da se ne smeju zapostaviti mladi srpski fudbaleri. Smatra da to Partizan odlično radi.

Najtužniji rezultat za Partizan u godini za nama jeste 2:2 protiv AZ Alkmara u Holandiji i propuštena prilika da se nakon 0:2 ostvari pobeda i održe odlične šanse za plasman u drugu fazu. Jedan od ključnih momenata bio je prvi gol Alkmara za koji je većina gledalaca optužila Partizanovog čuvara mreže Vladimira Stojkovića. Ćurković staje u odbranu svog naslednika među stativama.

"Golmani su odgovorni za poraz, napadači za pobedu. Greške golmana se vide na dlanu, svi to vide. Stojković je odličan golman, mnogo je doneo Partizanu i ta dekoncentracija koja se desila, to je deo igre i to se mora tolerisati, shvatiti da se takve stvari dešavaju. Odavno se zna da je 2:0 težak rezultat, on te opije, misliš da si siguran na tom meču, onda kad prvi gol padne, odmah za njim ide i drugi. To je stvar stručnog štaba, da se nauče igrači i da se takve stvari anuliraju. Stojković ostaje sjajan čuvar mreže bez obzira na taj primljeni pogodak", kaže nekadađnja "jedinica" Partizana i čovek koji je za crno-bele odigrao preko 200 mečeva.

Ivan Ćurković

Alo/Marko Metlaš

Ivan Ćurković, Foto: Alo/Marko Metlaš

Golmani Marko Dmitrović i Predrag Rajković su trenutno glavni konkurenti za prvu postavu reprezentacije Srbije. Ivan Ćurković je mišljenja da selektor ne može da promaši koga god da odabere za prvog čuvara mreže, a na našeg narednog protivnika u borbi za Evropsko prvenstvo gleda kao na veliku pretnju. On se prisetio meča koji je Jugoslavija odigrala protiv Norveške u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1966. kada je deo tima bio i sam Ćurković. 

"I Rajković i Dmitrović su dobri golmani, nije greška da bilo koji od njih stane na gol. Verujem Tumbakoviću. Neće biti lako, Norveška je veoma dobra ekipa. Sećam se kada smo igrali kvalifikacije za Mondijal 1966. protiv njih u Oslu, nama je bio potreban dobar rezultat, bili smo favoriti, ali izgubili smo 3:0. Sad su oni još bolji, međutim na neki način treba to imati u glavi, igramo protiv ekipe koja je individualno slabija, ali njihov mentalitet je takav da mogu da odnesu pobedu protiv bilo koga. U glavi su jaki, i tada su bili, a i sada su", zaključuje priču o fudbalu nekadašnji golman Partizana i jugoslovenske selekcije.

Ivan Ćurković je poželeo čitaocima Alo.rs srećne novogodišnje i božićne praznike.