Ljupko Petrović
M. Topalović
Ljupko Petrović

M. Topalović

Ljupko Petrović, Foto: M. Topalović

Svuda pođi i na Zlatibor dođi. Odavno se time vodi Ljupko Petrović, naročito leti kada fudbaleri okupiraju biser srpskog turizma.

Dok šetamo, trener koji je Crvenoj zvezdi doneo evropsku titulu priseća se detalja iz bogate karijere - od Montevidea, preko Burundija, do Kazahstana i Vijetnama. Puno je dogodovština sa svih meridijana, ali ipak jedan je Bari 1991.

- Sećaš se Mozera? Štoper Marselja, u to vreme jedan od najboljih svetskih defanzivaca. Krene Pančev da izvede penal, a Mozer ide od jednog do drugog igrača Zvezde i čestita! Odmah sam znao da nešto baje. Brazilac je to. Narogušim se, prekrstim ruke, oborim pogled. I Džaja me kopira. Prođe Mozer pored nas, vidi da ga ne konstatujemo i nastavi dalje da čestita. Ali nije mu vredelo - priseća se Ljupko u razgovoru za „Alo!“.

Na tribinama u begu od korone

Mnogo timova je na Zlatiboru, mnogo mečeva se igra. Petrović gleda, snima...

- Bežeći od korone završim na utakmici. Istina, teraju ljude s tribina, ali iz prikrajka, sa odstojanja, uz mere zaštite, ipak gledam. I nije neka ponuda, iskren da budem. U stvari, od svih iz sveta fudbala najviše me impresionirao Vico Zeljković, predsednik Borca iz Banjaluke. Odavno nisam sreo čoveka takvih vizija.

I dođe Pančev do bele tačke...

- A ja sedim, šake mi na očima, ali prsti malo razmaknuti. Džaja se savio preko mojih nogu. Ne može da gleda. Ja virim. I onda... gol! Skočio sam do neba, a to je bio signal Džaji da je Pančev pogodio i da smo na evropskom krovu.

Da li ste unapred znali izvođače penala?

- Da. Pucali smo pet puta u ligi, pošto je to bilo pravilo kod nas posle nerešenog ishoda, i svih pet puta smo pobedili. Pred penale u Bariju rekao sam momcima da budu mirni i nastave u tom ritmu. Bila je samo dilema ko će prvi: Binić ili Prosinečki. Ali znate kakav je Bina, uzeo je loptu... Kul tip, što bi rekli mladi.

Jeste li očekivali da Piksi Stojković šutira za Marselj?

- Nisam, morao je da sačuva sebe. Srbin u francuskom timu s belgijskim trenerom protiv tima iz njegove zemlje. Da je pucao i promašio...

Osvajanjem titule prvaka Evrope svim zvezdašima ste ispunili najveću želju...

- Posebno mi je drago što sam obradovao Dragana Džajića. Sjajan čovek, vizionar, veličina koja je tiha i nenametljiva. Možda mu je nedostajala drskost, ali oduvek se trudio da sve reši razgovorom, toplim rečima. Jedan je Džaja, i kao igrač, i kao rukovodilac, i kao čovek! I dalje mislim da je zaslužio da bude predsednik Fudbalskog saveza Srbije - poručuje Ljupko Petrović za naš list sa Zlatibora.

Obori ga Liverpul

Sportsko klađenje je Ljupku, kaže, više razbibriga nego dnevna obaveza.

- Baš amaterski igram. Čista razonoda. Obori me Liverpul pre neki dan. Samo 1:1, a bio sam ubeđen da će pobediti jer juri 100 bodova u Premijer ligi. Ma danas u fudbalu ništa nije sigurno. Favoriti padaju kao snoplje posle pauze zbog koronavirusa. Jedva čekam da se ovo smiri i da ponovo mirno živimo i uživamo u sportu.

 

PROČITAJTE JOŠ: