Stefan Spirovski i Eljif Elmas
Profimedia
Stefan Spirovski i Eljif Elmas

Profimedia

Stefan Spirovski i Eljif Elmas, Foto: Profimedia

U savremeno doba Severna Makedonija ima junake u momcima koji sa ponosom nose dres i grb fudbalske reprezentacije. Pobeda u Duizburgu nad Nemačkom od 2:1, u kvalifikacijama za Katar 2022, samo je aktuelizovala priču o renesansi pod komandom selektora Igora Angelovskog Mrmeta. Jedan od junaka i aktera je i Stefan Spirovski (30), koji za „Alo!“ govori o neverovatnom podvigu.

Trijumf nad „pancerima“ ostaće u analima makedonskog fudbala?

- Neverovatna utakmica, blistava pobeda i igra koja nikog u Evropi nije ostavila ravnodušnim. Kruna našeg petogodišnjeg rada je trijumf u Tbilisiju, golom Pandeva, u baražu Lige nacija za EP. Prvi put ćemo učestvovati na velikom takmičenju i to je fantastičan uspeh. Pobeda nad Nemačkom je potvrda da smo na pravom putu i da su naše mogućnosti nesagledive.

Goran Pandev

Profimedia

Goran Pandev, Foto: Profimedia

Kapiten Pandev je oličenje ljudskih kvaliteta

Rekli ste da je snaga u kolektivu, Goran Pandev (37), prva zvezda?

- Da, po ostvarenjima na terenu u godinama kada su mnogi odavno u penziji. Ali on ima još bezbroj ljudskih kvaliteta i ponajpre je zbog njih naš vođa, motivator, lider... Jednostavno, ne smemo da ga razočaramo.

Na šta ciljate?

- Selekcija se postepeno razvija, slažu se kockice, taktički smo perfektni, a cilj je Mondijal u Kataru! Imamo iskustvo, kvalitet i potencijal. Da nije bilo više nego nesrećnog poraza od Rumunije (2:3), imali bismo još bolju poziciju. Daleko od toga da smo rekli poslednju reč. Pobedama u slabijim grupama Lige nacija stekli smo samopouzdanje koje je, očigledno, nedostajalo.

Nemci retko gube, posebno zvanične utakmice?

- Ako kažem da im je ovo bio prvi poraz kod kuće u kvalifikacijama za SP od 2001. godine, a tek treći u istoriji, sve je jasno.

Borac kao odskočna daska

Počeli ste u Pelisteru iz rodnog Bitolja, ali pre Bugarske, Mađarske, Izraela i Kipra četiri godine proveli ste u Borcu iz Čačka?

- Važan period u mom stasavanju i sazrevanju, pedesetak utakmica u veoma jakom takmičenju. Trudim se da iz svih klubova nosim pozitivne uspomene, a trudio sam se da pružim najviše što sam mogao u određenom trenutku.

Sigurno da i selektor Angelovski zaslužuje sve pohvale?

- Pravi čovek na pravom mestu u pravom trenutku. On je još 2015. zasukao rukave i počeo formiranje tima. To je podrazumevalo uklapanje iskusnih fudbalera, poput Pandeva, Nestorovskog, Ristovskog, Ristevskog, Ibraimija, Trajkovskog, Dimitrijevskog, Ademija i moje malenkosti sa mladima koji su dolazili i već iskazivali ogroman potencijal. Ispostavilo se da su Bardi, Elmas, Stojanovski pun pogodak. Izgradili smo familijaran odnos, dišemo kao jedan, što je preduslov dobrih rezultata. To odgovorno tvrdim jer sam 11 godina u selekciji i mogu da osetim vrstu promene nabolje. Verujte, ništa nije slučajno. Sve smo zaslužili, bog nas je nagradio.

Igor Angelovski

Profimedia

Igor Angelovski, selektor Severne Makedonije, Foto: Profimedia

Ostaje žal što niste prisustvovali fešti u domovini?

- Zbog obaveza prema AEK-u iz Larnake za koji igram, iz Nemačke sam otišao u Beč pa na Kipar. Zavladala je neverica, pa oduševljenje. Čuo sam se sa rodbinom i prijateljima u rodnom Bitolju, čitava Makedonija je „gorela“. I tek će!

PROČITAJTE JOŠ: