Srpski reprezentativci
EPA/Ilustracija
Srpski reprezentativci

EPA/Ilustracija

Srpski reprezentativci, Foto: EPA/Ilustracija

Poznata krilatica "Pričaj srpski da te ceo svet razume" bi u ovom slučaju mogla da se malo koriguje kako bi dobili "Igraj po srpski da te ceo svet razume". Upravo tako se može opisati fudbalska nedelja iza nas. Reprezentativci naše zemlje rešetali su po svim krajevima Evrope. Pogađali su "orlovi" od golmana do napadača.

Da li je Zinedin Zidan kriv za loše igra Luke Jovića u Realu?

 

Mnogo naših fudbalera igra u ligama petice, a i onim nešto slabijim, ali retko kada se mogu pohvaliti baš ovakvog golgeterskom nedeljom kao što je to bio slučaj sa periodom od 18. do 25. januara. Od Španije, do Engleske, pa preko Nemačke i Švajcarske - gotovo da nema gde neki Srbin nije postigao gol.

Sve je počelo na prilično neverovatan način. Koliko često možemo videti da golman postigne gol? Tako nešto uspeo je Marko Dmitrović koji je lideru La Lige, Atletiko Madridu (1:2) postigao pogodak iz penala. Preuzeo je odgovornost nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde i ubedio trenera da od sada on bude zadužen za izvođenje najstrože kazne.

Kada smo već kod Španije, moramo da se osvrnemo na prvenac Uroša Račića u dresu Valensije. Još jedan nekadašnji fudbaler kluba iz Ljutice Bogdana postigao je sjajan gol, gle čuda, takođe Atletiko Madridu (1:3). Prelep šut sa više od 30 metara završio je iza leđa jednom od najboljih golmana današnjice Janu Oblaku.

Račić već duže vreme igra odlično u dresu "slepih miševa", a pogodak je stigao kao nagrada. Nakon što se vratio sa pozajmice iz Famalika-a, Srbin je ozbiljno podigao formu i sigurno ga uskoro treba očekivati u reprezentaciji.

Još uvek ostajemo kod debitantskih pogodaka, ali idemo do Belgije. Tamo je nekadašnji štoper Partizana Strahinja Pavlović pokazao zašto je jedan od najvećih talenata u Evropi.

Kao pozajmljen igrač Monaka, postigao je pogodak na prvom meču u Serkl Brižu, gde je došao da se kali i skuplja minutažu za izazove u "kneževima". Pavlović je postigao drugi gol na meču u pobedi nad Kortrajkom (2:1) koja će mnogo značiti njegovoj ekipi u borbi za opstanak.

Iako je proveo svega 77 minuta na terenu, Luka Jović je uspeo da postigne više golova za Ajntraht iz Frankfurta nego za godinu i po dana u Real Madridu. Dva pogotka Šalkeu na povratku u Bundesligu 20. januara, a proteklog vikenda se u strelce upisao i protiv Arminije iz Bilefelda (5:1), takođe nakon ulaska sa klupe.

Srpski reprezentativci

Sofascore

Srpski reprezentativci, Foto: Sofascore

Na istom meču briljirao je i Filip Kostić koji je pored gola upisao i asistenciju. Nema sumnje da je ofanzivnom vezisti prijalo što se njegov nekadašnji saigrač ponovo vratio u Frankfurt pa su u nekoliko mečeva već podsetili na igre koje su krasile klub u sezoni 2018/19, sigurno najboljoj za ekipu u 21. veku.

Iz Nemačke selimo se u Italiju gde su u glavnoj ulozi ponovo bili Srbi. Dušan Vlahović nastavio je sa sjajnom golgeterskom formom i pokazao zašto je u prvoj postavi "viole". Bivši centarfor Partizana postigao je drugi gol na meču za svoj tim u pobedi nad "žilavim" Krotoneom (2:1) nakon sjajne asistencije legendarnog Frenka Riberija.

Kako bi upotpunio "srpski vikend na čizmi", u strelce se upisao i vezista Lacija i naše reprezentacije Sergej Milinković Savić koji je glavom zatresao mrežu protiv ekipe Sasuola pa je tako pomogao Rimljanima da dođu do nova tri boda (2:1).

Šlag na tortu u ligama petice stavio je nestvarni Nemanja Radonjić koji je u porazu od Monaka (1:3) postigao gol za Marsej. Sam pogodak nije bio bomba ili neka "lepotica" iz slobodnog udarca, ali je možda i najimpresivnijih od svih. Nekadašnji ofanzivac Crvene zvezde prilikom trka pre samog gola razvio je brzinu od neverovatnih 37 kilometara na čas?! Koliko je ta brojka brutalna govori i podatak da je jedan Jusein Bolt trčao brzinom od 37,58 km/h što je svega nešto više od mladog Srbina. Recimo, najviše što je jedan čovek uspeo da dostigne bilo je 44,72.Iako su mu do ovog gola francuski mediji pakovali odlazak iz Marseja, sada ga kuju u zvezde.

Posle 217 dana bez pogotka, u strelce se ovog vikenda upisao i Adem Ljajić. Reprezentativac Srbije je postigao gol u preokretu i pobedi Bešiktaša nad Goztepeom u 21. kolu Superlige.

Ko god postao novi selektor Srbije, sigurno će mu biti teško da odluči kome će uručiti pozivnice za predstojeće izazove naše reprezentatacije. Ako ovako nastave sigurno da "orlovi" imaju čemo da se nadaju u nekom narednom takmičarskom ciklusu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: