Tomas Miler
AP/Martin Meissner
Bajern Minhen, Tomas Miler

EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD

Bajern Minhen, Tomas Miler, Foto: EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD

Maksimalna higijena i mere zdravstvene zaštite, propisane na 50 stranica protokola Lige, biće primenjivane na stadionima i u svlačionicama širom Nemačke jer počinje Bundesliga 1 i 2. Fudbal neće biti više onako spontan i opušten kako ga poznaju igrači, treneri, navijači, tv gledaoci, fotoreporteri, pa i snimatelji.

Na celom stadionu, tokom jedne utakmice, može da boravi maksimum 300 ljudi i svaki od njih mora da se čuva od kuće iz koje je krenuo do ulaska na stadion.

Na terenu nema pljuvanja, ne sme da se pije voda iz tuđe flašice i preporučeno je suzdržavanje od zagrljaja posle golova i pobeda. Pri izmenama pozdravljanje bi trebalo da bude na daljinu.

"Bolje je imati kontakt sa laktovima ili nogama", piše u protokolu nemačke lige. "Potrebno je poštovati pravila jer će timovi i igrači biti pod nadzorom javnosti više nego što je to uobičajeno“.

Tokom utakmice samo igrači na terenu i sudije. Svi ostali, uključujući trenere i rezerve koje će sedeti na udaljenosti od jedan i po metar, biće u obavezi da nose masku. Trenerima će biti dozvoljeno da je spuste kada se deru ne bi li nešto rekli igračima na terenu.

Borusija Dortmund - Keln

EPA Friedemann Vogel

Borusija Dortmund - Keln, Foto: EPA Friedemann Vogel

Igračima, koji dolaze od kuće, bilo bi bolje da na stadion dođu svojim automobilom, u klubovi za timski transport moraju da koriste više autobusa kako bi izbegli okupljanje cele ekipe na jednom mestu.

Ulazak na teren će se biti odvojen: prvo ulazi jedna, a zatim druga ekipa – u koloni. Neće biti rukovanja, razmene zastavica, maskota.

Procedura koju mora da prati svaka osoba prisutna na stadionu je striktna: komentatori će na svojim mestima biti odvojeni barijerom od pleksiglasa, a isto će biti i pri uzimanju izjava. Biće dozvoljeno prisustvo 23 televizijska novinara i deset iz štampanih medija.

Na tribinama će sedeti delegacije dva tima: osam članova domaće ekipe i četiri gostujuće. Tu će biti i osam članova iz stručnog štaba.

Na terenu i pored njega dozvoljen je boravak za: petoricu sudija, 22 igrača, 18 rezervi, 20 članova oba stručna štaba, četiri dečaka koji dodaju lopte, tri higijenska radnika, tri fotografa, četiri lekara, četiri lica iz obezbeđenja i 15 ukupno snimatelja, radnika video produkcije i asistenata podataka.

Ajntraht

EPA-EFE/ANDY RAIN

Ajntraht, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Igrači neće morati da budu u stalnoj izolaciji, ali im je data preporuka da ostanu kod kuće, sami ili sa onima sa kojima žive, i da mogu da idu najviše u kupovinu, ali samo ako baš moraju. Da ne idu u posete, da redovno dezinfikuju kupatila, kuhinje, kvake na vratima ...

Gostujući timovi moraju da odsedaju u hotelu koji je namenjen samo za njih ili bar da je jedan ceo sprat izolovan. Igrači će imati obavezna nedeljno dva brisa na virus korona, od kojih je jedan uoči meča. Određeni lekar mora Ligi da javi rezultate pregleda i ako se pojavi neko pozitivan na Kovid19 utakmica se odlaže.

Ako igrač oseti simptome virusa korona mora odmah da se samoizoluje. U slučaju zaraze, u karantin će morati da idu i svi članovi porodice sa kojom igrač živi, a o krajnjim merama izjašnjava se lokalna zdravstvena zajednica.

U slučaju Dinamo Dresdena, drugoligaša, koji ima dva pozitivna slučaja odlučeno je da se u izolaciju stavi cela ekipa. I zbog toga utakmica protiv Hanovera biće odložena.