Liverpul Real Madrid
Tanjug/AP
Liverpul Real Madrid

Tanjug/AP

Liverpul Real Madrid, Foto: Tanjug/AP

Liga šampiona kakvu znamo skoro 20 godina odlazi u istoriju. Izvršni odbor UEFA će sledeće nedelje i zvanično odobriti potpuno novi način takmičenja u Ligi šampiona, a najveća promena je ukidanje grupne faze i povećanje broja učesnika sa 32 na 36 klubova. Novi sistem takmičenja počeće da se primenjuje od sezone 2024/2025 i biće oročen na minimalno četiri sezone.

Svi učesnici bi na žrebu bili podeljeni u četiri "divizije" sa po devet klubova, po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet "kod kuće" i u gostima. Primera rad, najjači klubovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg "šešira", a dva protiv onih iz najslabijeg.

Kad je u pitanju popunjavanje Lige šampiona, još uvek ništa nije zvanično, ali se očekuje da šest mesta bude dodeljeno kroz kvalifikacije, a da u 32 sigurna učesnika bude 20 iz pet najjačih liga, po pet iz Nemačke, Španije, Engleske i Italije, plus tri iz Francuske, kao i šampioni država od šestog do 12. mesta na UEFA rang listi. Preostalih šest mesta bi bili podeljeni slično kao i do sad, po tri za šampione od 13. do 56. mesta UEFA rang liste, a tri za vicešampione liga koje su od 6. do 12. mesta na rang listi. Sve ovo još nije zvanično, a postaće kad UEFA saopšti u ponedeljak da je sve dogovoreno. 

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom. Kad se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu - ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko se seli u nokaut fazu Lige Evrope.

Očekuje se da će promena sistema u Ligi šampiona lančano uticati i na promene u Ligi Evrope i Ligi Konferencija, ali će se više o tome znati do kraja godine. 

Komentari (1)

Djoka

16.04.2021 16:52

UEFA ne da nije mogla već NIJE HTELA. Svi argumenti su u njenim rukama ali su ih zamenili za NOVAC. Dopustiti bogatima da igraju svoju ligu šampiona, gde pobednik nije prvak Evrope. SVIM IGRAČIMA KOJI IGRAJU TO TAKMIČENJE ZABRANITI NASTUPE POD OKRILJEM UEFE ( REPREZENTATIVNE ) pa da vidimo kakva će liga Evrope i Evropsko prvenstvo biti bez najboljih