Dragan Stojković
Alo/Vladimir Marković
Dragan Stojković Piksi

V. Marković

Dragan Stojković Piksi, Foto: V. Marković

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, juče je objavio spisak igrača na koje će računati u prvim izazovima kroz kvalifikacije za Mundijal, a u razgovoru za TV Arena sport, osvrnuo se i na zadatke koji ga očekuju u na novom poslu. 

"Selektorska uloga nosi i veliku odgovornost. Imamo nekoliko miliona selktora i svi znaju posao, imaju ideju ili zamerku. Ovaj put osetio sam podršku na svakom koraku i prihvatio poziv. Ne bojim se odgovornosti, ona me motiviše. U meni ima inata i želim da pokažem da možemo da igramo fudbal kakav ljudi očekuju od nas. Doživeli smo neprijatan udarac protiv Škotske nedavno, ali iz svakog poraza i neuspeha treba izvući lekciju. Dovoljno smo pametni da ne ponavljamo greške. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da obradujemo narod i da vratimo preko potrebno poverenje", izjavio je Stojković.

Iako je iz bledih igara Orlova u prethodnom periodu neretko mogao da se stekne utisak da pojedinci nemaju dovoljno motiva u nacionalnom dresu, novi kormilar je uveren da to nije slučaj.

"Reprezentativci vole svoju zemlju i imaju veliki motiv, ali u ključnim utakmicama, gde se očekivalo da pruže maksimum to nisu uspevali. Koji je razlog za to - na menij je da odgonetnem. Smatram da svi reprezentativci vole da igraju za svoju zemlju i da im je veoma stalo da ostvare uspeh. Nismo ni blizu najkvalitetnijim reprezentacijama. Rezultati nas demantuju, oni su merilo. Možemo da hvalimo sebe koliko želimo, ali to nije tako. Nismo se kvalifikovali na Evropsko prvenstvo i to je pokazatelj da smo u drugoj grupi. Imamo individualni kvalitet, ali je bitno da moramo da napravimo odličan, zdrav i kvalitetan kolektiv".

Stojković je istakao da je njegov posao sa Orlovima počeo nedeljama pre promocije.

"Angažman na selektorskom mestu traje već mesec dana. Tada sam počeo analizu protivnika i našeg tima. Morao sam da se spremim za sve što mi predstoji. Nije sve bilo tako loše. Posao je vrlo specifičan jer nećemo imati mnogo vremena. Voleo bih da imamo bar 5-6 dana, ali i ostali selektori su u istoj situaciji. Trudiću se da svaki trenutak iskoristim da implementiram svoje ideje. Da li igramo sa tri ili četiri igrača u poslednjoj liniji - to nije bitno igrači su dovoljno kvalitetni da se adaptiraju na to, ali principi koje želim da implementiram moraju da budu prihvaćeni od reprezentativaca".

Novi selektor naglasio je da su promene u igračkom kadru bile neminovnost, ali da nikome nisu zatvorena vrata reprezentacije.

Piksi

Vladimir Marković

Piksi, Foto: Vladimir Marković

"Ovo je suviše ozbiljna stvar, selekcija zemlje, a ne klupski angažman. Interes svih je da naš fudbal doživi uspeh, da napravimo igru koja će pleniti i zadovoljiti sve koji gladaju, a da bi se to dogodilo promene su neophodne. Nije stvar da li ću se zahvaliti nekome ili ne. Jednostavno, neki igrači ne mogu da nastave u dosadašnjem ritmu jer nisam zadovoljan onim što su prikazali u prošlosti"

Stojković se potom osvrnuo i na grupu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo gde ulogu favorita, ispred Srbije, ima Portugal.

"Borićemo se za prvo mesto i moramo da verujemo u to. Smatram da imamo kvalitet za to. Kao i svaka grupa, i ova ima svoju težinu. Sve kvalifikacije traže maksimum mogućnosti i neće biti lako. Želim da se fokusiram na svoj tim jer ako mi budemo radili ono za šta smo sposobni verujem da možemo da se radujemo. Portugal je sa igračkim kadrom koji poseduje favorit, ali ne znači da će nas pobediti. Nema predaje. Cil je odlazak u Katar i moramo naći put do njega".

Na pitanje čeka li prvo okupljanje Stojković je kazao:

- Čekam i mislim da i oni čekaju da dođu i da krenemo sa radom. Sve što znam i mogu ću uraditi, ali ne mogu da trčim, centriram i šutiram. Na teren ne mogu, to je na njima. Biće to dobro. Neće biti lako, ali nije nemoguće. Za kraj selektor je imao važnu poruku za sve.

- Mnogo je važno da nas svi podrže jer imamo jednu zemlju, reprezentaciju i grb. Podrška svih je bitna, a mi ćemo bukvalno na svakoj utakmici dati maksimum, ako ne i više. Igraćemo lep fudbal, a narod će nas i kad izgubimo ispratiti aplauzom i neće reći da se nismo borili. Na stadionu ili pred TV ekranima. Ja u to verujem, a sve radimo da na kraju odemo u Katar na Svetsko prvenstvo. Verujem da ćemo se radovati na kraju.

Novi selektor istakao je da neće praviti kalkulacije u duelima sa Portugalom, Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom, kao i da neće gledati tabelu do poslednjeg kola kvalifikacija.

"Veoma je bitno da, i ukoliko gubimo, da gubimo sa stilom. Da ne izgubimo bez šuta ka golu, bez dve vezane akcije ili prelaska centra. Takav fudbal ne želim. Neka izgubimo 3:4, a ne 0:1 i ne pređemo centar, takav fudbal nećemo igrati. U poslednje vreme se dešavalo da gubimo od rivala poput Mađarske ili Estonije, ali to ne bi smelo da se događa, iako moramo da pokažemo poštovanje prema svakom rivalu", zaključio je Stojković.

PROČITAJTE JOŠ: