trening reprezentacije Srbije
Marko Metlaš
Novi kapiten: Dušan Tadić

EPA/A.Cukic

Novi kapiten: Dušan Tadić, Foto: EPA/A.Cukic

Znate li koliko je fudbalera u istoriji najpopularnijeg sporta odigralo najmanje 100 utakmicu za svoju zemlju? Zaključno s 5. februarom ove godine - 538, i to prema zvaničnim dokumentima FIFA. A koliko je Srba među njima? Trojica, samo.

TOP 10 SRBA ZA REPREZENTACIJU

1. Branislav Ivanović 105 mečeva, 2. Dejan Stanković 103, 3. Savo Milošević 102, 4. Aleksandar Kolarov 94, 5. Dragan Džajić 85, 6. Dragan Stojković 84, 6. Vladimir Stojković 84, 8. Zoran Tošić 76, 9. Dušan Tadić 74, 10. Slaviša Jokanović 64.

U tom društvu probranih su, znamo, naš rekorder Branislav Ivanović (105 mečeva), Dejan Stanković (103) i Savo Milošević (102), sve bivši kapiteni državnog tima, a mogao bi da im se pridruži i novoustoličeni vođa „orlova“ na terenu - Dušan Tadić.

„Desetka“ Srbije svakako zaslužuje mesto u „Klubu 100“, i igračkim i pre svega ljudskim kvalitetima, samo je do njega da li će želeti da izgura još jedan kvalifikacioni ciklus posle ovog koji je Piksijeva selekcija sinoć započela duelom s Republikom Irskom na „Marakani“. A mogao bi...

Branislav Ivanović

AP/Matt Dunham

Branislav Ivanović, srpski rekorder po broju utakmica za reprezentaciju, Foto: AP/Matt Dunham

Bane krenuo sa SCG, Savo završio sa Srbijom

Branislav Ivanović je odigrao rekordnih 105 utakmica za reprezentaciju naše zemlje, od kojih samo prvu dok se ona zvala Srbija i Crna Gora. Bio je to prijateljski duel s Italijom 8. juna 2005. u Torontu (1:1), na kojem je tadašnje plave vodio Ilija Petković, koga, nažalost, više nema među nama. U ostalih 104 Bane je nosio dres „orlova“. A nasuprot njemu, Savo Milošević je od 103 utakmice samo poslednju, oproštajnu, odigrao za Srbiju. Bilo je to 19. novembra 2008. u Humskoj, kada su „orlovi“ pod komandom, takođe nažalost pokojnog, Radomira Antića deklasirali Bugare - 6:1. Savo je postigao dva gola, ali i - promašio dva penala!

Duća je, naime, 20. novembra napunio 32 i pred njih su sigurno još dve-tri godine reprezentativnog staža, tim pre što nije podložan povredama. Drugim rečima, pred kapitenom je nadamo se svih osam utakmica u kvalifikacijama za Katar 2022. i još dve prijateljske s Katarom, pa nadamo se još dve u baražu, jer ćemo teško osvojiti grupu pored Ronalda i Portugalaca (njih vala nikako makar da pobedimo), pa ako bog da odemo na taj egzotični Mondijal eto još minimum tri i bar još toliko tokom priprema, i eto Dušana Silnog na oko 90 utakmica u najdražem dresu.

Dušan Tadić

Alo/Marko Metlaš

Dušan Tadić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Što će reći da ako ostane reprezentativac i za proboj na EURO 2024. u Nemačkoj, da pomogne da se konačno, posle skoro dve i po decenije, plasiramo na kontinentalno prvenstvo, bio bi Tadić u „Klubu 100“. Zasluženo, dabome.