Liverpul Real Madrid
Tanjug/AP
Liverpul Real Madrid

Tanjug/AP

Liverpul Real Madrid, Foto: Tanjug/AP

Klubovi koji žele da se "otcepe" od UEFA izdali su zajedničko saopštenje da će pokrenuti pravni postupak protiv UEFA i FIFA kako bi sprečili njihovo mešanje u pokretanje novog elitnog takmičenja. Podsetimo, UEFA i FIFA se od samog početka protive formiranju evropske Superlige, međutim, iz pisma koje je stiglo od "superligaša", Đani Infantina i Aleksandar Čeferin ipak su shvatili da su saterani u ćošak.

Ko će pobediti u ovom "ratu"?

 

Florentino Perez i njegovi saborci tvrde kako su se već zaštitili i predupredili sve buduće akcije i Niona i Ciriha. U pismu koje su poslali engleski, italijanski i španski klubovi navodi se da je 4 milijarde evra već obezbeđeno i da će SLCo (kompanija koja sve organizuje) učiniti sve da zaštiti investiciju i izvrši distribuciju novca kako je prvobitno i planirano.

- Zabrinuti smo zbog pretnji iz UEFA i FIFA da će bilo koji klub ili igrač koji učestvuje u Superligi biti isključeni iz njihovih takmičenja. To nas je primoralo da preduzmemo zaštitne korake kako bismo se osigurali od te njihove reakcije koja bi bila nezakonita. Iz tog razloga podnet je zahtev relevatnim sudovima kako bi bilo obezbeđeno neometano uspostavljanje i funkcionisanje novog takmičenja u skladu sa važećim zakonima. Naša je dužnost, kao članova odbora SLCo, da obezbedimo da se preduzmu sve razumne radnje radi zaštite naših interesa, s obzirom na nenadoknadivu štetu koju bismo pretrpeli ako iz bilo kojih razloga budemo lišeni prilike da odmah formiramo takmičenje i raspodelimo prihod od bespovratnih sredstava.

U zaključku ovog pisma stoji sledeće:

- Naše takmičenje igraće se paralelno sa postojećim takmičenjima u domaćim ligama i kupovima, koji su ključni deo takmičarskog tkiva evropskog fudbala. Ne tražimo da zamenimo Ligu šampiona i Ligu Evrope - želimo da se takmičimo i postojimo zajedno sa tim turnirima.