Milan Rastavac
privatna arhiva
Milan Rastavac

privatna arhiva

Milan Rastavac , Foto: privatna arhiva

U moru žrtava Asteras Tripolisa poslednji je bio veliki favorit PAOK (2:1), ali i pored sjajnih rezultata i serije utakmica bez poraza popularni Mima čvrsto stoji na zemlji, kao i pomoćnici Bašić i Šaula.

Posle Ksantija u još jednom grčkom klubu pronosite slavu naše trenerske škole?
- Složle su se kockice i sve što smo propustili prošle godine, a to je plasman u plej-of jer nisam na vreme došao u klub, sada nam se vratilo. Logično je da uvek može bolje, ali zaista smo osveženje u već smo obezbedili plasman u doigravanje. Do kraja regurnog dela igramo sa Atromitosom i Janjinom, a onda još 10 kola doigravanja u kojima je cilj četvrto mesto koje vodi u Evropu.
U čemu je tajna uspeha?
- Trudimo se da na taktičko-tehničlom planu nadoknadimo manji budžet i budemo im kost u grlu. Locirani smo u centru Peloponeza, 150 kilometara od Atine, u miru radimo i stvaramo. Imamo koncepciju, igru... Već četiri godne sam u Grčkoj, znam odnose, zakonitosti i mnoge neophodne detalje.
Asteras Tripolis je druga kategorija?
- Moglo bi se tako reći ako se znaju dometi slavnih grčkih klubova koji odavno nisu bili zajedno u ligi i toliko kvalitetni. Asteras još nije napunio dve decenije u eliti, ali je pet puta igrao u Evropi, jednom i protiv Partizana, i jasno je da iz godine u godinu napreduje. Potvrda su i ovosezonski rezultati.

Piksi pred velikim izazovom u kvalifikacijama za Mondijal 2022.

Šta mislite za izbor Dragana Stojkovića Piksija za novog selektora? - Pravi potez FSS i samog Piksija. Veliko fudbalsko ime koje će imati priliku da se dokaže u izazovnoj misiji.

 Grčka liga u poređenju sa našom?

- Daleko zahtevnija i kvalitetnija. Klubovi imaju veće budžete, ogroman je pritisak, puno je stranih trenera i za mene je veliki izazov rad u takvim okolnostima i mogućnost da napredujem.
U Asterasu je veliki broj Španaca i Argentinaca, kako se sporazumevate?
- Univerzalnim fudbalskim jezikom, na engleskom vodim treninge, učim od njih španski oni grčki. Nije nam dosadno. U ekipi može da igra pet fudbalera iz zemalja van EU, a imam ih više jer su pojedinci toliko dugo u Grčkoj da nemaju status stranaca. Ukupno u timu je šest Argentinaca, desetak Španaca i par Grka!

Korona ne sputava fudbalska zbivanja u Grčkoj

Kako se borite sa koronavirusom? - Nismo skroz zatvoreni, ali ima ograničenja. Škole, vrtići, klubovi, kafići... ne rade, prodavnice do 17 časova. Izlazi se uz slanje SMS poruka. Što se treninga i utakmica tiče sve se normalno odvija, uz uobičajene mere predostrožnosti.


Kako je to moguće, zašto nema Srba?
- Bili su ranije Stanisavljević i Deletić, koji nije otkupljen od AEK-a. Gazde mog kluba poseduju tankere za prevoz nafte. Ortaci su 40 godina, a žive u Dubaiju. Imaju i kancelariju u Venecueli i to je kopča za dovođenje igrača iz Južne Amerike i nižih rangova španskog fudbala.
Primetno je da primate malo golova?
- Puno pažnje poklanjamo taktici i to daje rezultate. Golman Ciftis ima samo 21 godinu, ali je sjajan. Nije bio prvobitno rešenje, ali je dobio priliku i iskoristio je. Odlikuje ga hrabrost što nije karakteristika domaćih čuvara mreže.

Milan Rastavac

privatna arhiva

Milan Rastavac , Foto: privatna arhiva

 U junu ćete biti na raskrsnici?

- Dve godine u Ksantiju, isto toliko u Asterasu priridno je da se teži višim ciljevima. U ovom trenutku je osnovni da se sa aktuelnim klubom plasiram u Evropu, a onda... videćemo. Spreman sam za veće trenerske izazove u Grčkoj, ali i van nje!

Naših je malo, ali su dobro raspoređeni

Nekada su naši igrači dominirali u Grčkoj? - Sada ih je malo, ali su svi sjajni. Oba Živkovića u PAOK-u, Krstičić u AEK-u, Ranđelović u Olimpijakosu. Imena klubova za koje igraju sve govore.


Koliko pratite fudbalska zbivanja u Srbiji?
- Uglavnom sve, kada imam vremena, a posebno dešavanja u Novom Sadu i Nišu jer sam vezan za te gradove. I dalje kaskamo zbog infrastruture, ali i u takvim uslovima sposobni smo da lansiramo sjajne mlade igrače.

Milan Rastavac

privatna arhiva

Milan Rastavac , Foto: privatna arhiva