UEFA
EPA/Laurent Gillieron
UEFA

EPA/Laurent Gillieron

UEFA, Foto: EPA/Laurent Gillieron

Početkom marta, predsednik UEFA Aleksander Čeferin, izjavio je sledeće: - FFP je bio uspešan kao sistem, ali će se vrlo verovatno morati prilagođavati drugačijim vremenima. Ovakav razvoj se međutim neće desiti u skorijoj budućnosti.

Ali, stigla je globalna pandemija, stvari su brzo eskalirale, fudbal je stao i sad je finansijska kriza evidentna. Evropskih klubovima se mora pomoći, pa i kroz olakšice po pitanju Finansijskog fer-pleja.

UEFA ne namerava da napravi totalnu reformu, niti napravi izmene koje bi dovele u pitanje suštinu FFP, ali će umanjiti "strogoću" regulative za period od najmanje narednih šest mjeseci. Konkretno, Komisija za kontrolu klupskih finansija (CFCB) od sada neće vršiti kontrolu računa i finansijskih knjiga za period od poslednjih 12 meseci, već će se to činiti za period od protekla 24 meseca.

Limit od 30 miliona evra dozvoljenog deficita će se povećati na 60 miliona, za period od ukupno dve godine. Na kraju, saslušanja inače zakazivana za jesen posle kojih se donose odluke o merama i sankcijama za narednu sezonu se neće održavati u 2020. godini. Umesto toga, verovatno će naredna temeljna revizija finansija klubova biti zakazana za jesen 2021. godine i pokrivaće period od dve prethodne sezone. U praksi sve navedeno znači da će klubovi jednom "dobrom" godiniom moći pokriti eventualne nedostatke iz druge i tako izbeći potencijalne sankcije zbog kršenja propisa. Za sad je međutim nejasno kako će se ovakve promene regulative odraziti na slučajeve klubova koji su pod istragom još od ranije, od pre izbijanja pandemije koronavirusa i suspenzije takmičenja.

Tagovi