Crvena zvezda - Partizan
Marko Metlaš, Alo
Crvena zvezda - Partizan

Marko Metlaš, Alo

Crvena zvezda - Partizan, Foto: Marko Metlaš, Alo

Titula, 32. po redu, ili drama u borbi za istu? Mirko Ivanić je rekao - "dopišite još jednu recku Zvezdi". Crnogorski reprezentativac već je ove sezone pokazao da mu je verovatno i najbolja u karijeri, a sada je to samo potvrdio i obradovao sve "zvezdaše". Posle gotovo dve godine posta, crveno-beli su pobedili zahuhtali Partizan sa 1:0, zaustavili seriju od 17. pobeda Aleksandra Stanojevića i ono što im je sigurno najbitnije, pred poslednjih osam utakmica u šampionatu ulaze sa ogromnih 12 bodova prednosti što bi značilo da samo čudo može da ih spreči da odbrane titulu.

Da li ste očekivali ovakav ishod 164. večitog derbija?

 

Gledali smo prilično buran duel dva rivala, sa dosta tenzija, čarki, startova koji su na kraju prouzrokovali i povrede (Dijega Falćinelija, prim.aut.). Ne može se reći da šansi nije bilo, jer su se u nekoliko intervala zaista ređale kao na traci. Utakmica je otvorena prilično tvrdom igrom na obe strane. Partizan je krenuo mnogo bolje, imao inicijativu u prvih pola sata.

U 31. minutu Zvezda je imala najbolju šansu za domaće u prvih 45 minuta. Ivanić ga je majstorski proigrao na nekih 10 metara od gola. Čini se da se vezista crveno-belih "uplašio uspeha" pa je umesto udarca iz prve odlučio da primi loptu i namesti se za udarac. Na kraju ga je uputio, ali iz dost teže situacije pa je Vladimir Stojković odbranio i sačuvao mrežu.

Partizan je imao dve sjajne šanse u intervalu od samo dva minuta. Prvo je u 41. viđena ubedljivo najbolja šansa na obe strane. Filip Holender je mogao da otvori golgeterski konto na derbijima nakon kontre, ali mu je na put stala prečka. Nakon toga se i mladi Nemanja Jović nije proslavio kada je umalo matirao kapitena domaćih, ali je reprezentativac Kanade uspeo da osujeti njegov pokušaj.

Nije bio zadovoljan Dejan Stanković onim što su njegovi momci pokazali tokom prvog dela igre. Odmah je na startu drugog dela odlučio da napravi dve promene. Zamenio je Njegoša Petrovića i Veljka Nikolića, a na teren poslao Gelora Kangu i Dijega Falćinelija. Delovalo je kao da su tada crveno-beli živnuli i krenuli u završavanje konačne misije - overu titule.

Meč viner Mirko Ivanić u 58. minutu još jednom je potvrdio da su prekidi najjače oružje Dekijeve zvezde. Kanga je centrirao iz kornera, Crnogorac naskočio čuvare i matirao Stojkovića. Tako je postavio i, ispostaviće se, konačan rezultat utakmice. Daleko od toga da nije bilo više uzbuđenja na "Marakani"...

Tada se i rasplamsala atmosfera na terenu. Suma koji je nagazio Sanoga izazvao je gužvu na terenu koja je okončana žutim kartonima za njega i Miloša Degeneka. Nakon toga i Milunović je prilično agresivno zaustavio Gvinejca i takođe se upisao u "tefter" Novaka Simovića koji je, na njegovu sreću i sreću svih aktera, ipak bio u drugom planu na 164. večitom derbiju.

Partizan je mogao do izjednačenja i šanse da ostane na "minus devet", ali je pokušaj Sume u 89. minutu odlično zaustavio njegov udarac i potvrdio trijumf crveno-belih. Zvezdi je sada potrebno "samo" četiri pobede kako bi i zvanično potvrdila titulu. Čini se da je nemoguća misija pred Partizanom koji, svakako, nema ništa u svojim rukama.

Standings provided by SofaScore LiveScore

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 1:0 (0:0)

Ivanić u 58. minutu za Zvezdu

Žuti kartoni: Milan Rodić, Dejan Stanković, Degenek, Milunović (Crvena zvezda) - L.Marković, Suma, Miljković (Partizan)

Stadion: Rajko Mitić, Sudija: Novak Simović

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gajić, Degenek, Milunović, Rodić (od 87. Gobeljić) – Sanogo, Petrović (od 46. Kanga) – Nikolić (od 46. Falćineli (od 87. Pavkov)), Ivanić, Katai (od 74. Srnić)– Ben.

PARTIZAN: Stojković – Miljković, S. Marković, Vujačić, Obradović – Šćekić, Zdjelar (od 70. Jojić) – Asano, Natho (od 60. Suma), Jović (od 46. L.Marković) – Holender (od 88. F.Stevanović).

KRAJ!

90. minut - Još pet minuta nadoknade!

89. minut - Kakva šansa za Partizan i kakva odbrana Borjana! Izbio je nakon odličnog prodora vezista crno-belih u odličnu poziciju, ali je kapiten domaćih sačuvao mrežu!

88. minut - Poslednja promena u Partizanu, Filip Stevanović menja Holendera.

87. minut - Umesto Falćinelija na terenu je Milan Pavkov, a Marko Gobeljić menja Milana Rodića.

86. minut - Miljković je sada nagazio Falćinelija po zglobu. Italijan ne može da nastavi meč, upravo su lekari ušli na teren kako bi ukazali pomoć napadaču domaćih. Bek Partizana zaradio je žuti karton. 

85. minut - Kanga je raspalio po lopti sa nekih 30 metara, ona ide daleko preko gola.

84. minut - Crveno-beli uspešno čuvaju prednost, sve manje vremena za Partizan da dođe do bodova na Marakani.

78. minut - Milunović "seče" opasan napad Partizana tako što ruši Sumu i dobija žuti karton.

75. minut - Frka na terenu nakon faula Jojića. Suma je namerno nagazio Sanoga koji je ležao na travi, nakon čega su domaći fudbaleri nasrnuli na njega. Na kraju se sve završilo žutim kartonom za momka iz Gvineje, a javnu opomenu dobio je i Miloš Degenek.

74. minut - Promena u Zvezdi. Na terenu je Slavoljub Srnić, a van igre ide Katai.

73. minut - Uzbuđenje kod klupe Partizana. Stanojević se bunio nakon dosuđenog auta za Zvezdu, a pridružio mu se i Lazar Marković koji je zaradio žuti karton. Prva javna opomena za goste.

70. minut - Gužva u šesnaestercu Partizana nakon pokušaja Bena iz prekida. Nakon svega Katai šutira preko gola. Promena u redovima crno-belih, treća. Na terenu je Miloš Jojić koji menja Sašu Zdjelara.

68. minut - Suma je pokušao iz slobodnog udarca sa nekih 25 metara, ali samo do živog zida.

60. minut - Promena u redovima Partizana, druga po redu. Sejduba Suma menja Natha.

58. minut - GOOOOOOL! Mirko Ivanić! Nakon centaršuta Kange iz kornera Mirko Ivanić najviši u skoku za vođstvo domaćih!

55. minut - Takuma Asano je bio u prilici, odlično se oslobodio Rodića, ali je nakon toga loše šutirao. Lako je to uhvatio Borjan.

52. minut - Pokušaj za Bena, prvi u drugom delu igre, sa nekih 20 metara, ali njegov šut ide preko gola. 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Dejan Stanković je napravio dve promene. Umesto Njegoša Petrovića na terenu je Gelor Kanga, a Veljka Nikolića menja Dijego Falćineli. U redovima gostiju Nemanja Jović ide van igre, a na terenu je Lazar Marković.

POLUVREME!

43. minut - Milimetri su sada delili Jovića od pogotka! Loša reakcija Borjana i umalo prvenac na derbijima za mladog vezistu Partizana, od svega samo korner! Na kraju se iskupio kapiten Zvezde.

41. minut - Prečka! Holender! Kontra crno-belih umalo da završi pogotkom. Mađarski reprezentativac izbio je sam na Milana Borjana, ali mu je okriv gola stao na put.

40. minut - Rodić sada grudima spušta loptu Kataiju na nekih 20 metara, a ofanzivni vezista Zvezde šutira preko gola.

38. minut - Rasplamsalo se na terenu! Dejan Stanković se bunio nakon jednog faula Aleksandra Šćekića nakon čega ga je sudija Simović opomenuo, a nakon što su se protesti nastavili pokazao mu je žuti karton.

33. minut - Kakva šansa za Veljka Nikolića! Mirko Ivanić je poslužio mladog vezista na nekih 10 metara od gola. Predomišljao se Nikolić, zalomio Svetozara Markovića, ali mu je Stojković odbranio udarac u bliži ugao.

31. minut - Gosti iz Humske igraju bolje u prvih pola sata. Čini se da se Zvezda opredelila za igru preko kontranapada. Jasno je da Partizan mora da krene na sve ili ništa na ovom meču s obzirom da je zaostatak na tabeli 9 bodova.

26. minut - Bibras Natho je pokušao iz slobodnog udarca sa nekih 19 metara, ali je pogodio samo Rodića u živom zidu.

21. minut - Sada prvi šut u okvir gola. Aleksandar Katai je pokušao sa ivice šesnaesterca, ali pravo u naručje Vladimira Stojkovića.

19. minut - Prvi ozbiljniji pokušaj na meču u režiji najboljeg strelca Partizana Takume Asana. Probao je Japanac nakon ispucavanja Milana Borjana da lobuje golmana crveno-belih, ali je prebacio gol.

12. minut - Nešto konkretnija igra Partizana u dosadašnjem delu meča. Milan Rodić zaradio je žuti karton zbog starta nad Aleksandarom Miljkovićem i tako postao prvi igrač upisan u "tefter" Novaka Simovića.

8. minut - Za sada bez velikih uzbuđenja na terenu. Mladi Nemanja Jović dva puta se okliznuo prilikom otvaranje kontre za goste. Partizan je pretio iz prekida nakon faula, ali je lopta otišla u korner. Nakon toga nije bilo opasnosti po gol Milana Borjana.

18.05 - Utakmica je počela!

17.55 - Početak utakmice se uskoro očekuje! Sve je spremno za 164. večiti derbi!

17.45 - Dodajmo i to da je sudija Novak Simović već četiri puta bio glavni arbitar na večitim derbijima. Ovo će mu biti mali jubilej i peti meč na centru najvećeg srpskog fudbalskog duela.

17.40 - Podsećanja radi i ovaj derbi će biti treći u istoriji bez prisustva publike. Prvi u ovoj sezoni u Humskoj, kao i današnji na "Marakani" igrao se pred praznim tribinama zbog korona virusa, dok je prvi odigran 2008. godine. Bio je to 132. okršaj dva rivala, a završen je pobedom crveno-belih 4:1.

17.36 - Što se tiče klupe za rezervne igrače situacija je sledeća:

Crvena zvezda:  Popović, Gobeljić, Pankov, Kanga, Srnić, Gavrić, Vukanović, Falćineli, Krstović, Pavkov.

Partizan: Popović, L. Pavlović, M.Živković, Suma, Ostojić, Štulić, Jojić, L.Marković, Urošević, F.Stevanović, Smiljanić.

17.01 - Što se tiče sastava za današnji meč Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević nisu spremili mnogo iznenađenja. Šef stručnog štaba crveno-belih odlučio je da na klupi ostavi i Dijega Falćinelija i Milana Pavkova, pa će napad šampiona Srbije krasiti El fardu Ben. 

Njegov kolega iz protivničkog tabora odlučio je da u veznom redu počne bez Miloša Jojića, ali je tu Saša Zdjelar. Od prvog minuta će zaigrati i mladi Nemanja Jović.

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gajić, Degenek, Milunović, Rodić – Sanogo, Petrović – Nikolić, Ivanić, Katai – Ben.

PARTIZAN: Stojković – Miljković, S. Marković, Vujačić, Obradović – Šćekić, Zdjelar – Asano, Natho, Jović – Holender.

16.42 - Večiti derbi ima baš dugu istoriju, a do sada je odigrano čak 163 duela dva rivala. Zvezda je bila uspešnija sa 64 pobede, dok ih Partizan ima 47, a 52 puta je bilo nerešeno. Treba napomenuti i to da su crno-beli uspešniji u prethodnih 10 okršaja. Slavili su tri puta, naspram dve pobede crveno-belih, a čak pet puta bilo je nerešeno. Šampion Srbije za pobedu u derbiju ne zna od 25. aprila 2019. godine.

16.00 - Dobar dan i dobrodošli na blog našeg portala posvećen meču između Crvene zvezde i Partizana. Uz alo.rs pratite uživo dešavanja sa 164. okršaja ljutih rivala.