Košarka
Printscreen/ Twitter
Košarka, Foto: Printscreen/ Twitter

Jokić je uz maestralnu igru, koju tripl-dabl od 16 poena, 22 skoka (najviše u istoriji NBA majstorica), 13 asistencija, tri blokade i dve "krađe" samo delimično opisuje istorijski podvig našeg reprezentativnog centra i njegovih saigrača, predvodio Nagetse do 104:89 i konačnih 4:3 u trijumfa protiv ekipe sastavljene da osvoji titulu.

I to opet posle preokreta.

Klipersi su bili rešeni da, uz dva igrača dovedena da bi se pokorila liga (Kavai Lenard - Pol Džordž) konačno, prvi put u istoriji, uđu u konferencijsko finale, gde su već stigli njihovi gradski rivali, Lejkersi. Kao da je cela Amerika i čekala taj spektakularni gradski derbi. Samo, i Denver se nešto pitao.

Preporučujemo:

Nije mu uopšte bilo lako: Udvajali su ga rivali svaki put kada bi imao loptu, na momente čak i bez nje. Navelo je to novinara "Denver posta", Majka Singera, da se priseti reči Nika Nursa: Trener Toronta, tokom sezone 2018/2019 u kojoj je odveo Reptorse (predvođene Kavaijem) do titule, upitan kako zaustaviti Jokića, rekao je: "poslaćemo na njega i niske, i visoke, mislim da ćemo na njega baciti sve što imamo, pa i sudoperu". Tim rečima je ove noći Singer opisivao šta su sve Klipersi radili da bi zaustavili našeg asa.

Uzalud.

Već u prvoj četvrtini Jokić je stigao do osam poena (3/3 iz igre), šest skokova, četiri asistencije i jedne blokade. Denver se držao do 24:24, iako su i sudije malo čudno delile pravdu - četiri ofanzivna prekršaja su već do tada svirana Nagetsima, pa se činilo kao da i arbitri jedva čekaju gradski derbi u finalu Zapada.

Onda je Jokić otišao na klupu, a rezervisti Klipersa počeli da pune koš suparnika. Serija 16:5 nagovestila je velike probleme za Denver. Sve do 50:38 za tim iz "grada anđela" činilo se da su, ma koliko Jokić delovao dobro, Klipersi bliži trijumfu. Ali, Nikoli je tada stigla pomoć: Džamal Marej je "eksplodirao", ubacio je 20 poena u drugoj deonici i do velikog predaha primakao Nagetse na podnošljiv zaostatak od 54:56.

A nije Denveru nepoznato da se vadi iz takvih problema. I -19 je nadoknađivao, 12 razlike sa dovoljno vremena - delovalo je kao mnogo lakši zadatak. Uostalom, na poluvremenu je zaostatak već bio skoro anuliran.

Rapsodiju je pokrenuo upravo Nikola Jokić. Posle "10-10-5" učinka u prvom poluvremenu, u drugom je ubacio šest poena, ali i imao čak 12 skokova, te novih osam asistencija. Klipersi nisu znali šta da rade kada bi on imao loptu. Makar i da su, stvarno, i sudopere na njega bacali.

Preokret Nagetsa, čiju su navijači samo strepeli da šut ne proradi kod dva najbolja igrača rivala, a ne bude još gori kod onih koji pokušavaju da daju trojku a ne zovu se Džamal Marej (njegovi saigrači su dali samo dve trojke iz 13 pokušaja u prvom poluvremenu) počeo je upravo u Jokićevom ritmu.

Asistencija na koju drugi ne bi nikad ni pomislili. Dominacija u skoku. Trip-dabl dva i po minuta pre kraja treće deonice. Odbrana dostojna majstorice.

Kliperse je razoružao svojim stilom. Staložen u napetim situacijama, kreativan kada odbrana pomisli "imamo ga!". To što ga šut nije služio kao što ume (5/9 za dva, 0/4) uopšte nije omelo njegov završni umetnički rad na slici "Denver Nagetsi prvi put od 2009. u konferencijskom finalu". Na njoj je, negde u uglu, bilo zabeleženo da su Klipersi bili tolko razneseni, da su na momente gubili i sa 20 razlike. Od otpisanog rivala.

Marej i njegovih 40 poena (šut 15/26, od čega trojke 6/13), Herisovih i Grantovih po 14 poena, samo su tu sliku ulepšali. Sa nje su "obrisani" i moćni Kavai Lenard od kog je Jokić bio brži u jednom sprintu, i to sa loptom u ruci, što je američke novinare navelo da uzviknu "Pa, on je baš rešen da prođe dalje!" (Lenard je dao samo 14 poena, uz šut 6/22) i sjajni Pol Džordž (nestao sa slike usled deset poena i šuta 4/16, koji, pomalo komično, svedoči kako su Klipersi dali više pikova prve runde NBA drafta (pet) da bi ga doveli u klub - nego što je on imao pogodaka iz igre u majstorici (četiri)).

Na onoj slici su ostali samo Denver Nagetsi. Iako su u i četvrtoj plej-of seriji otkad Jokić igra za njih - morali da igraju majstoricu.

Predvođeni Jokićem, postali su prvi u NBA istoriji koji su dobili dve uzastopne serije u doigravanjima iako su u njima gubili sa 3:1.

Megdan sa Lejkersima, koji počinje već u petak, nisu mogle da spreče ni sudopere bačene na našeg centra.

Pročitajte još: