Sport
Printskrin
Sport

Printskrin

Sport, Foto: Printskrin

Dva poena prednosti za Špance, Đorđević... Trojkaaa!!! Vreme je isteklo, vreme je isteklo!" - vikao je legendarni TV komentator Dragan Nikitović u direktnom prenosu tog 16. aprila 1992. godine. Partizan se pobedom nad Huventudom 71:70 popeo na krov Evrope. Crno-beli su do trona stigli epskom trojkom Aleksandra Đorđevića, tri sekunde pre isteka vremena.

Na ovu utakmicu i dramatičnu završnicu redovno je ranije podsećao i sajt Evrolige u tekstu pod naslovom "Istanbulska ikona: Aleksandar Đorđević", posvećujući redove jednom od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena i njegovom košarkaškom putu. Đorđević je u karijeri osvojio mnogo trofeja (tri Kupa Koraća - sa Partizanom, Olimpijom iz Milana i Barselonom, bio je prvak Španije i sa Barselonom i sa Realom), a odigrao je i mnoge legendarne utakmice za reprezentaciju Jugoslavije.

- Bio je vođa na terenu raznih timova i njihovim pohodima ka trofejima, heroj i idol mnogim ljubiteljima košarke širom kontinenta i obožavan u Srbiji. Ipak, niko ga toliko ne voli kao navijači Partizana, klubu u kojem je počeo profesionalnu karijeru i koji je postigao najvažniji poen u istoriji ovog kluba - trojku uz zvuk sirene u Abdi Ipekči areni u Istanbulu - pisalo je u tekstu od pre nekoliko godina.

To je bio drugi završni turnir za Partizan i drugi od tri koje je Đorđević odigrao u karijeri. Huventud je poslednji napad završio pogotkom za 70:68, a Đorđeviću i Partizanu je ostalo 9 sekundi do kraja... Đorđević je pretrčao ceo teren i zastao pred linijom koja označava šut za tri poena. Podigao se i pogodio! Đorđevićev koš promenio je ne samo njegovu karijeru, već i sudbinu Partizana, koji je tad postao najmlađi tim koji je osvojio titulu prvaka Evrope. Sadašnji trener Virtusa je tad imao 25 godina, ali iako mlad, smatrao se već za iskusnog igrača. Zajedno sa Predragom Danilovićem predvodio je ekipu koju je sa klupe maestralno vodio Željko Obradović.