Ratko Varda
Profimedia
Kevin Panter i Markus Pejdž

KK Crvena zvezda

Srbi: Kevin Panter i Markus Pejdž, Foto: KK Crvena zvezda

Kevin Panter, košarkaš Crvene zvezde, na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća igraće kao naš igrač, pošto je dobio pasoš Srbije. Prošle godine, u isto ovo vreme, junak vesti slične sadržine bio je Markus Pejdž, bek Partizana.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE, 13.februar - А1 : Crvena zvezda - Radnički (17), A2: Mega-Sloboda (19.30). 14. februar -

B1: FMP-Dinamik (17), B2: Partizan-Borac (19.30).

POLUFINALE, 15. februar - Pobednik A1 - pobednik A2 (17), Pobednik B1 - pobednik B2 (21).

FINALE, 16. februar (21)

I tako već godinama. Od onog momenta kada je doneto pravilo da u takmičenjima koja se organizuju pod kapom Košarkaškog saveza Srbije jedan tim može da ima četvoricu stranaca u timu. Navodno, kako bismo sačuvali prostor za mlade srpske košarkaše u našim timovima. „Lukavstva“ kojima su pribegli Partizan i Crvena zvezda počela su da žestoko iritiraju mnoge, a među onima koji su odlučno protiv takve prakse je i Ratko Varda.

Nekadašnji centar Partizana, Detroita, Bešiktaša, Reala i Žalgirisa, čovek koji je igrao za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a onda i Srbije i Crne Gore, kao i za A selekciju Bosne i Hercegovine, podseća i na detalj iz 2013. godine, kada mu je nametnuto da na finalnom turniru Kupa igra kao stranac, iako je imao uredne isprave naše države.

Ratko Varda

Alo!/Marko Metlaš

Ratko Varda, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Filip je Zvezdu uveo Evroligu
Varda je komentarisao i prelazak Filipa Čovića i Ognjena Kuzmića iz Crvene zvezde u FMP.

- Filip Čović je prošle sezone uveo Zvezdu u Evroligu, dečko igra dobro i borbeno. Da nema taj teret prezimena Čović, bio bi vrhunski košarkaš. Ognjen Kuzmić je bio najbolji košarkaš crveno-belih pre odlaska u Real. Istina, imao je tu saobraćajnu nesreću, ali nema smisla da njih dvojica izgube mesto - jasan je Varda.

- Bolelo je tada, ali je vremenom izbledelo. Živeo sam u Beogradu, ista je situacija bila i s Aleksandrom Ćapinom. Tada su nas računali kao Bosanca i Slovenca, a sada dolazimo do toga da nekim Amerikancima, za koje verujem da su dobri igrači i protiv kojih zaista nemam ništa, dodeliš pasoš zato što imaš ograničen broj stranaca. Sve se pretvara u nešto besmisleno. To nije interes zemlje Srbije. Razumeo bih kada bi bilo kao u Turskoj, gde će Šejn Larin, najbolji igrač Anadolu Efesa, nastupati za njihovu reprezentaciju, pa su mu dali državljanstvo. Za mene je srpski pasoš svetinja. A tako razmišljaju i mnogi naši ljudi koji su u redu dugo čekali da do njega dođu - kaže Varda za „Alo!“.

Ratko Varda

Profimedia

Ratko Varda iz igračkih dana, Foto: Profimedia

Da li će „Srbi“ igrati za reprezentaciju?

Za Vardu je poražavajuće i to što u Srbiji ne postoji tim koji može da bude konkurentan večitim rivalima.

- Naša liga, ne računajući ove klubove iz ABA lige, možda je i najslabija u Evropi. Ko će da igra za reprezentaciju kada dođu mečevi kvalifikacija za EP? Ne sumnjam, posložiće sve to Kokoškov, ali i Teodosić i Bogdanović su negde počeli... A pitanje je da li će ti stranci što im se dele pasoši igrati za Srbiju? - pita se Ratko Varda.

Momak koji je rođen u Bosanskoj Gradiški ne želi da bilo šta krije.

- Uvek kažem ono što mi je na srcu, pa ću i ovog puta. Ovo danas nije ispravno. Kod nas se sve svodi na Zvezdu i Partizan i nema dalje. Ugasili su se veliki košarkaški gradovi poput Kragujevca. Ne verujem da će se nešto promeniti, samo se dva kluba nadmeću, pa i u tome ko će dodeliti više pasoša. Kup Radivoja Koraća nije interes države, već klubova koji teže da ga osvoje, da li će neko da kaže - ljudi, ajmo malo ručna - naglašava Ratko Varda.