Đuzepe Konte
EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/CHIGI PAL
Đuzepe Konte, Foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/CHIGI PAL

Spas u zadnji čas. Italija će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

MOK je osporio osnivanje vladine nove organizacije "Sport e Salute", koja je formirana početkom 2019. za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak CONI.

Moguće kazne MOK-a uključivale su suspenziju, zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup reprezentativaca bez državnih obeležja.

Zato je Vlada Italije usvojila uredbu kojom se pruža veća autonomija u radu Olimpijskog komiteta Italije (CONI) da ne bi došlo do zabrane učešća sportista u Tokiju.

Ovo je jedna od poslednjih uredbi premijera Italije Đuzepea Kontea pre nego što napusti funkciju zbog političke krize u zemlji.

Čim je uredba odobrena, predsednik CONI Đovani Malago je pozvao predsednika MOK-a Tomasa Baha. Obojica su izrazili zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

- Kabinet je odobrio uredbu koja sadrži propise koji pružaju autonomiju Italijanskom olimpijskom komitetu. S obzirom na dugu i slavnu sportsku i demokratsku istoriju naše zemlje, bilo je malo verovatno da bi Italija bila kažnjena. Ali, današnja odluka otklanja svaku sumnju i rešava pitanje nezavisnosti CONI - rekao je ministar sporta Italije Vinćenco Spadafora.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: