Fabiano Karuana
EPA-EFE/Koen van Weel
Fabiano Karuana

EPA-EFE/Koen van Weel

Fabiano Karuana, Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

Sve odiše luksuzom, šahisti se tretiraju kako i zaslužuju, na vrhunskom nivou. Od njih se traži samo spektakl. Karuana je kao beli pokušao da nadigra Dinga. Učinio je sve kako bi mali rizik pretočio u grešku protivnika i osvajanje poena. Ding se dobro branio, pa je nakon 40. poteza potpisan remi.

Nepomniači Ian i Aleksejenko Kirill su odigrali čudnu partiju u najmanju ruku. Možda će i ljudi spremni da govore o teoriji zavere reći da se Kirill lako predao. Činilo se da je moglo još da se igra. Ipak to su profesionalci i oni najbolje znaju da nije lako igrati šah na vrhunskom nivou. Vašije-Lagrav Maksim je u partiji protiv Giri Aniša želeo da popravi utisak. Imao je inicijativu celu partiju, borio se, ali je ipak u 40. potezu sklopljen remi. I ako je imao pešaka više i to slobodnjaka, "visio" je mat na g2, pa je dama morala da brani to polje.

Vang Hao je igrao neku svoju, samo njemu znanu igru protiv Griščuka. U pokušaju da blefira, malo je zafalilo da mu se to obije o glavu. Naime, u 21. potezu daje damu u zamenu za dve lake figure i dva pešaka. Kad se sve sabralo, Griščukaje imao jako lepu prednost. Ipak, ni on više ne igra na nivou na koji nas je navikao. Kad je trebao da partiju prevede u završnicu, obrnuo je redosled pri izmeni figura, pa se ušlo u izjednačenu poziciju. Na kraju dama ništa nije mogla sama protiv lovca i topa.

Rezultati 10. kola

Caruana Fabiano - Ding Liren ½-½

Nepomniači Ian – Aleksejenko Kiril 1-0

Vašije-Lagrav Maksim - Giri Aniš ½-½

Vang Hao - Griščuk Aleksander ½-½

Stanje na tabeli je sledeće:

1. Nepomniači, Ian 6.5

2. Vašije-Lagrav Maksim 5.5

3. Karuana, Fabiano 5.5

4. Giri, Aniš 5.5

5. Griščuk, Aleksander 4.5

6. Vang, Hao 4.5

7. Ding, Liren 4

8. Aleksejenko, Kiril 4

Jan beži najbližim pratiocima, Lagravu, Caruani i Giriju, čitav poen. Ipak i ako izgleda poen razlike kao velika prednost setimo se samo kako je njegov sunarodnik Kramnik imao ogromnu prednost u meču kandidata pre 10-ak godina. Tada je prokockao ogromnu prednost dva kola pre kraja.

Treba napomenuti da Jan sutra igra važan meč protiv Caruane. Ukoliko pregrmi tu prepreku. Ostaje mu i Lagrav, ali i dva neugodna Kineza.

Velika četiri boda su u igri, a samo pobednik će biti zadovoljan. Ostaju nam još četiri paklena kola, dok iščekujemo nova uzbuđenja.