Vanja Udovičić
ALO/Vladimir Marković
Vanja Udovičić

ALO/Vladimir Marković

Vanja Udovičić, Foto: ALO/Vladimir Marković

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da je jedno od osnovnih načela u izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju dopinga u sportu usklađivanje sa Svetskim antidoping kodeksom koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

- Prihvatanjem izmena šaljemo snažnu poruku, ali i dajemo mogućnost našim sportistima da mogu da se takmiče u međunarodnim takmičenjima, da možemo kao država da organizujemo međunarodno takmičenje i da naše organizacije mogu da budu članovi međunarodnih organizacija - rekao je Udovičić u Skupštini Srbije.

Druga važna izmena, kako je rekao, odnosi se na usklađivanje sa nacionalnim propisima, a tu prvenstveno misli na Zakon o inspekcijskom nadzoru i Zakon o sportu.

Vanja Udovičić

Tanjug

Vanja Udovičić , Foto: Tanjug

Kako je naveo, uvodi se nova povreda antidoping pravila.

- Ona se odnosi na sprečavanje bilo koje vrste zastrašivanja sportiste ili drugog lica u sistemu sporta koje želi da prijavi doping - naveo je ministar.

Udovičić je rekao da je cilj uvođenje većeg stepena neizvesnosti prilikom sprovođenja doping kontrola na nacionalnim takmičenjima, dok se sportistima šalje poruka da će se ispratiti da li su na nečastan način pokušali da dođu do rezultata.

Kao vrlo važnu izmenu Udovičić je naveo uvođenje dva nova člana iz Paraolimpijskog komitetau u antidoping upravni odbor.

On je poručio da je izuzetno važno da se nastavi sa snažnom borbom protiv dopinga i svega nečasnog u sistemu sporta.

- Danas šaljemo vrlo snažnu poruku fer pleja koja mora da čini celokupan sistem, ali i celokupno društvo - rekao je Udovičić.