Beogradski maraton
Beogradski maraton
Beogradski maraton

Beogradski maraton

Beogradski maraton, Foto: Beogradski maraton

Proces je sledeći:

Nakon što potrošač ubaci flašu u kontejner za ambalažni otpad, ona se dalje odnosi u reciklažni centar gde se ambalažni otpad razvrstava po materijalu i boji.

Nakon toga sledi usitnjavanje, pranje i pravljenje granulata koji se zatim prodaje kompanijama, a one taj granulat koriste za izradu drugih proizvoda od plastike.

Fabrike koje koriste predivo ovaj granulat ponovo tope i provlače kroz mašine za predenje u kojima se otopljena plastika formira u vlakna.

Ohlađena vlakna se namotavaju i postaju predivo. Posle ovog koraka se proizvođač majca odnosno FUSH uključuje u dalji proces pravljenja majca od recikliranog poliestera.

Beogradski maraton

Beogradski maraton

Beogradski maraton, Foto: Beogradski maraton

Predivo od recikliranog poliestera se stavlja na kružno pleteće mašine koje pletu materijal po unapred određenom šablonu, a od šablona zavisi koliko dobro će majca odvoditi vlagu i koliko će majca biti lagana. Tako ispleten materijal se dalje balira i šalje, ili na farbanje, ili direktno na krojenje.

Iskrojen materijal se šalje na sublinacionu štampu gde se u presama sa temperaturama oko +200 C dizajn sa papira prenosi na iskrojke. Nakon ovog koraka iskrojci se sašivaju u gotove majce, prolaze kontrolu kvaliteta, peglaju i konačno pakuju i šalju klijentu.

PROČITAJTE JOŠ: