Američki fudbal Srbija
Facebook/Banat Bulls
Američki fudbal

Miloš Rafailović Raf

Američki fudbal, Foto: Miloš Rafailović Raf

Početak Sport klub Prve lige Srbije u sezoni 2021. planiran je za vikend 17/18. april.

Prema plasmanu iz 2019. godine, ove sezone u Prvoj ligi takmičiće se 7 klubova: Supernova Wild Boars iz Kragujevca, SBB Vukovi iz Beograda, Wild Dogs iz Novog Sada, Blue Dragons iz Beograda, Black Hornets iz Jagodine, Banat Bulls i Požarevac Pastuvi.

Iako je ekipa SBB Vukova prošle godine osvojila titulu prvaka Srbije u beskontaktnoj verziji američkog fudbala - TAČ fudbalu, ipak će titulu šampiona braniti ekipa Wild Boars iz Kragujevca, koja je 2019, u petnaestom po redu Serbian Bowlu, savladala SBB Vukove iz Beograda rezultatom 60:55.

Sistem takmičenja SK Prve lige Srbije:

U ligaškom delu takmičenja, svaki tim igra protiv svakog tima jednokružno, bilo kao domaći tim, ili kao gostujući tim. U polufinalu, prvoplasirani tim će kao domaćin igrati protiv četvoroplasiranog tima na tabeli nakon odigranog ligaškog dela takmičenja, dok će drugoplasirani dočekati trećeplasirani tim. Ukoliko usled nepovoljne epidemiološke situacije nije moguće odigrati plejof, pobednikom takmičenja smatraće se prvoplasirani tim na tabeli nakon odigranog regularnog dela takmičenja.

Jedna od većih novina od ove sezone je to da su klubovi dužni da najmanje jednu utakmicu tokom regularnog dela takmičenja odigraju sa domaćim igračem na poziciji kvoterbeka.

Srpska asocijacija smeričkog fudbala se na ovo odlučila sa ciljem razvijanja domaćih igrača na poziciji kvoterbeka, a i kako bi se ujedno nagradili momci koji su u mlađim kategorijama igrali na ovoj poziciji.

Ukoliko neki klub odluči da ovo ne ispuni, biće kažnjen tako što će rezultat utakmice poslednjeg kola regularnog dela takmičenja biti registrovan službenim rezultatom u korist protivnika.

Američki fudbal

Boško Bunuševac

Američki fudbal, Foto: Boško Bunuševac

Povodom početka nove sezone, popričali smo sa predsednikom Srpske asocijacije američkog fudbala Brankom Vučinićem.

- Usled pandemije, ove godine sezona će početi nešto kasnije. Klubovi se vredno pripremaju za predstojeću sezonu uz praćenje svih propisanih mera i uputstava nadležnh. Ove godine će naši oklopnici odmeriti snage u Prvoj i Drugoj ligi Srbije - rekao je Vučinić.

Što se tiče odluke vezane za domaće kvoterbekove, kaže da je zadovoljan novinom koja će omogućiti domaćim kvoterbekovima da se više takmiče i ujedno da podižu nivo svoje igre.

Pored seniorskih takmičenja pod opremom, predviđena su i takmičenja u ženskom i muškom seniorskom beskontaktnom američkom fudbalu, tj. flegu, kao i 5 omladinskih takmičenja.

- Najveća želja je svakako da ovogodišnja takmičenja prođemo sa minimalnim povredama i bez Covid pozitivnih sportista - za kraj je rekao Vučinić.