Vanja Udovičić
MOS
Vanja Udovičić

MOS

Vanja Udovičić, Foto: MOS

Vanja Udovičić prvi radni dan petog ministarskog mandata od 2013. počeo je sednicom Vlade Srbije, a potom i sastankom sa Nenadom Lalovićem, članom Izvršnog odbora MOK i predsednikom Svetske rvačke federacije.

Ministar se u intervjuu za Sportski Žurnal prvo osvrnuo na činjenicu da je ostao ministar i u ovoj Vladi.

- Ogromna je privilegija i odgovornost. Želja za dokazivanjem nije se smanjila. Iako su u prethodnom periodu granice pomerene, postoji i želja da se stvari koje su započete konkretizuju i završe. Da se krene sa novim idejama i restartom posle određenog vremenskog perioda. Umnogome smo podigli sistem sporta, olakašali rad sportskih organizacija i napravili održivi sistem koji može da bude snažna osnova za dalje napredovanje. U narednom periodu želimo standarde da podignemo na najviši mogući nivo, ali i da se bavimo strateški krucijalnim stvarima - istako je ministar.

Kao vrhunski sportista sa brojnim medaljama, Udovičić se osvrnuo na uspehe sportista u poslednjih nekoliko godina.

Vanja Udovičić

Tanjug/Sava Radovanović

Vanja Udovičić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ponosan sam na 265 odsto više medalja godišnje nego u periodu od 2000. do 2013. Kao nekoga ko je krenuo iz sistema školskog sporta, raduje me to što danas imamo duplo više dece u sistemu školskog sporta. Današnjih 170.000 u odnosu na 80.000 dece u trenutku kada sam postao ministar je garancija za zdraviju naciju koja čini širu sliku od konkretno sportske. Takmičenja koja smo dobili u sledeće tri godine upravo pokazuju da smo se dokazali i da smo na međunarodnoj sceni prepoznati kao stabilni partneri i da se u ovakvom trenutku u svetu možemo izboriti sa izazovima.

Ministar je istakao da je ponosan i na veći broj stipendija.

- Sve to je napravilo zdravu osnovu da možemo da se oslonimo na bazu, razrađujemo je i napredujemo zahvaljujući inovativnim stvarima koje želimo da primenimo.

Veliki značaj u narednom periodu imaće i izgradnja nacionalnog stadiona.

- Izgradnja nacionalnog stadiona biće osnova da konkurišemo za najveća takmičenja u fudbalu, ali i da našim klubovima damo mogućnost da po najvišim standardima UEFA i FIFA mogu da se takmiče na evro sceni.

Vest koja će obradovati sve sportiste! STIŽE POMOĆ KLUBOVIMA!

- Do kraja godine želimo da izađemo sa paketom mera za pomoć klubovima. Očekujem da u sledećih 15 dana izađemo sa uredbom koja će sadržati kriterijume po kojima ćemo kao država pomoći. Iako smo kroz finasijska sredstva savezima i omogućili da sportisti , u ambijentu kada su prioriteti prirodno drugačiji, opstanu i održe kontinuitet, sad nam je najvažnije da savezi moraju da funkcionišu i da sport mora svakodnevno da živi. Kao odgovorna vlada želimo da pomognemo najznačajnijim organizacijama i klubovima koji predstavljaju Srbiju na međunarodnim takmičenjima. Insistirao sam da se obuhvati što veći broj saveza i da se pomogne onim klubovima koji nisu u žiži svih sredstava informisanja i pomognemo im da neometano funkcionišu, da treneri u njima redovno dobijaju plate - naveo je Udovičić.

PROČITAJTE JOŠ: