Vanja Udovičić ekskluzivno za "Alo!": U Tokiju ćemo oboriti rekord po broju medalja! (VIDEO)
alo.rs

Godina iza nas donela je nove izazove čitavoj planeti, naterala nas na iskušenja, ali i naučila mnogim stvarima. Srpski sport odlično se nosio sa svim globalnim problemima pa spremno dočekuje narednu 2021.

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić ekskluzivno za "Alo!" govorio je o situaciji u kojoj se našla čitava planeta, pohvalio rad Šahovskog saveza Srbije, izneo svoje mišljenje o odnosu politike i sporta, a otkrio nam je i kada ustaje, odnosno šta radi pre odlaska na posao.

Vlada ima ograničen mandat, da li Vam to stvara pritisak ili smatrate da će biti dovoljno vremena za ostvarivanje rezultata?

- Mislim da rokovi ne postoje. Postoje jasni ciljevi i jasni zadaci koje želite da ostvarite. Ne obazirem se na rokove i oročavanje. Pokušavam dasagledam sve okolnosti i da iz njih napravim dobre rezultate i ostvarim ciljeve koje sam postavio ispred sebe.

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić, Foto: Alo, Vladimir Marković

U Španiji je nastao veliki problem zbog utakmice sa Kosovom, vidimo da se politika i te kako upliće u sport, kako Vi vidite situaciju oko Kosova i šta očekujete da će se dešati u budućnosti? Postoji li rešenje?

- Iskreno mi je jako žao kada politika deluje u okvirima sporta. Osnovno delovanje sporta mora biti nezavisno od strane politike. Konkretno kroz primer Kosova i Španije, politika je još jednom pokazala da ima sistem delovanja kroz sport kao i da je upravo sport "najotvoreniji" sistem za tako nešto. Žao mi je što je tako. Mnoge međunarodne organizacije priznale su Kosovo, ali postoje i one koje nisu. Kroz diplomatske, odnosno sportsko-diplomatske odnose pokušavamo da celu ovu situaciju izmestimo iz okvira politike, da omogućimo nesmetani rad sportistima i da damo šansu sportu da napreduje.

Čitav svet se susreo sa do sada nepoznatim problemom, korona virusom. Kada se podvuče crta kako biste vi sumirali ovu tešku godinu?

- Godina iza nas je bila godina izazova, rada u drugačijim okolnostima, godina u kojoj smo morali da se prilagođavamo i osluškujemo druge. Morali smo da budemo jako pametni u donošenju odluka. Sportisti su morali da se spremaju u drugačijim okolnostima, najveća međunarodna takmičenja su ili odložena ili otkazana. Mnogi sportisti se nisu takmičili već duži period, neki su sada godinu dana stariji, nekima je potrebna podrška kada je reč o mentalnom zdravlju kako bi iz ove situacije izašli što kvalitetniji i bolji. Mi kao Ministarstvo smo tu da pomognemo da svi oni iz svega ovoga izađu sa što manje posledica. Ova godina će nam, svakako, biti velika pouka.

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić, Foto: Alo, Vladimir Marković

Nedavno je održano 14. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu u Vrnjačkoj Banji. Šahovski savez Srbije je dobio pohvale sa najviših mogućih pozicija. Novo rukovodstvo saveza je najavila kandidaturu za velika evropska pa i svetska takmičenja, da li mogu očekivati Vašu pomoć?

- Svi koji su u našem sistemu sporta mogu očekivati punu pomoć Ministarsva i mene kao čoveka koji sam zadužen za tu oblast. Otvoreni smo za takve stvari u budućnosti. Kada je konkretno reč o šahu, drago mi je da je na čelo Šahovskog saveza došao Dragan Lazić, predsednik koji je za kratak vremenski period vrlo odlučno rešio da vrati šah na staze stare slave i učini ovaj sport onakvim kakav je bio u prošlosti.

Naredne godine održavaju se Olimpijske igre, kakva su vaša očekivanja? Može li Srbija do novog rekorda po broju medalja?

- Možda uvek izlazim sa nezahvalnim prognozama kada su u pitanju Olimpijske igre. Međutim, ako ne postavljate visoke ciljeve, onda ne možete ni doći dotle. Uvek sam na strani sportista, pratim njihove ambije, neko sam ko će biti uvek uz njih, da sedne sa njima na kafu. Kao neko ko je tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama, uvek sam tu da pomognem u svakom smislu. Siguran sam da ćemo 2021. u Tokiju oboriti rekord iz Rio de Žaneira, verujem da će broj odličja biti dvocifren.

Srbija ima zaista veliki broj talenata, kako bi glasila vaša poruka mališanima koji tek počinju da se bave sportom?

- Sve što bih im rekao jeste "Dobrodošli". Ne postoji bolja porodica od sportske porodice, kao ni bolje mesto za odrastanje, vaspitavanje, za sticanje novih veština pa i prijatelja.

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić, Foto: Alo, Vladimir Marković

Naredna 2021. godina doneće nove izazove. Na šta će se vaše ministarstvo najviše bazirati?

- Čitava situacija sa korona virusom naterala nas je da drugačije planiramo naredne korake. Ne možemo da kratkoročno planiramo i žao mi je zbog toga. Iz dana u dan se strateški ciljevi menjaju. Naredne godine želimo da se više baziramo na rekreativni sport, na zdrav način života. Moramo da shvatimo da je u ovakvim okolnostima to prioritet svih prioriteta. Naravno, to ne znači da ćemo uskratiti vreme i pažnju ostalim segmentima profesionalnog sporta, stipendiranja, sportske infrastrukture...

Da li je istina da svako jutro ustajete u 6 časova i pre posla idete na plivanje?

- Istina je (smeh). Oprobao sam se u mnogim sportovima, ali je voda nekako moje "prirodno staniše". Probao sam mnoge sportove, ali sam se na kraju uvek vraćao mojoj prvoj ljubavi - plivanju.

Kako ćete provesti predstojeće novogodišnje i božićne praznike?

- Novogodišnji i Božićni praznici su vreme za meni bliske ljude, provešću ih u nekom uskom krugu, koliko mi obaveze to dozvole.

PROČITAJTE JOŠ: