AUUU Šta se krije iza zabrane ulaska u Ameriku: Novak ne odgovara mračnim silama
Foto: AP/AP/Kamran Jebreili

 

Novak Đoković neće učestvovati na mastersima u Indijan Velsu (8-19. mart) i Majamiju (19. mart - 2. april). Donekle i očekivana, nažalost, odluka iz Amerike, o kojoj se, eto, pitala državna bezbednost!

AUUU Šta se krije iza zabrane ulaska u Ameriku: Novak ne odgovara mračnim silama

AP/Kamran Jebreili

 

Rik Skot, senator s Floride, otkrio je juče da je Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD odbilo zahtev prvog tenisera sveta za dobijanje posebne dozvole za ulazak u zemlju, ujedno je pokrenuo inicijativu da američki predsednik Džo Bajden preinači tu odluku.

Džaba nadanja US Opena

Pre nego što je senator Skot objavio odluku o zabrani ulaska Đokoviću u SAD, organizatori US Opena su se ponadali dolasku najboljeg tenisera sveta. Uzaludno.
„Novak Đoković je jedan od najvećih šampiona koje je naš sport ikad video. Teniski savez SAD i US Open se nadaju da će se pozitivno odgovoriti na Novakovu molbu da uđe u zemlju i da će navijači moći da ga gledaju na Indijan Velsu i Majamiju“, pisalo je na Tviteru njujorškog grend slema.
Đokovićevo učešće na US Openu ne bi smelo da dođe u pitanje, jer je Bajdenova administracija za 11. maj najavila ukidanje zabrane ulaska u zemlju nevakcinisanim strancima.

„Upravo sam obavešten da je državna bezbednost SAD odbila zahtev Novaka Đokovića za izuzećem od vakcinisanja, što ga čini nepodobnim za turnire u Indijan Velsu i Majamiju. Džo Bajden to mora da ispravi, odobri izuzeće i pusti ga da se takmiči u Sjedinjenim Državama“, napisao je Skot na Tviteru.

AUUU Šta se krije iza zabrane ulaska u Ameriku: Novak ne odgovara mračnim silama

Alo!/Dejan Briza

 

Ovakav tretman prema teniskom kralju, najblaže rečeno, čudi Bogdana Obradovića, koji u razgovoru za Alo! tvrdi da ne vidi prepreku da se Đoković pusti u SAD.

- Novak je sasvim sigurno najveći svih vremena, dokazao je to i obaranjem ovog poslednjeg najvećeg rekorda. Rožder je na 310 nedelja, Rafa 209, a Novak ide na 400. I ko zna gde će završiti. Ako ni zbog čega drugog, zaslužio je rešenje ovog, za mene, beznačajnog problema. Da li je taj jedan papir toliko bitan?

AUUU Šta se krije iza zabrane ulaska u Ameriku: Novak ne odgovara mračnim silama

AP/J Scott Applewhite

 

Predsedniče, pustite Đokovića!

Senatori Rik Skot i Marko Rubio pisali su predsedniku Džou Bajdenu povodom odbijanja zahteva Novaka Đokovića.
„Dragi predsedniče Bajdenu, skrenuta nam je pažnja da je naša administracija odbila zahtev najbolje rangiranog tenisera planete Novaka Đokovića da se odustane od trenutno obavezne vakcinacije za strane turiste da uđu u SAD. Pišemo vam s namerom da dozvolite njegovo izuzeće, koje je neophodno da bi se gospodin Đoković takmičio na mastersu u Majamiju. Septembra 2022. ste čitavoj državi objavili u ’60 minuta’ da je ’pandemija koronavirusa gotova’. U svetlu ovih promenjenih okolnosti koje ste priznali vi i vaša administracija, sadašnje restrikcije za putnike iz inostranstva deluju zastarele i spremne za povlačenje. Gospodin Đoković je sportista svetske klase u najboljeg fizičkom stanju koji nema visok rizik od ozbiljnih komplikacija od koronavirusa. Deluje nelogično i neusklađeno s mišljenjem vaše administracije da mu se ne dozvoli da uđe u SAD. Manjak rizika po javno zdravlje zajedno s čistim benefitima njegovog učešća na turniru bi bio veliki pokretač naše lokalne ekonomije i treba napraviti odluku koja će biti presedan za ostale u toj poziciji. Nadamo se da će doći do potpunog povlačenja obavezne vakcinacije za strane turiste koji žele da legalno uđu u našu veliku državu. Pozivamo vas da odmah dozvolite gospodinu Đokoviću oslobađanje od obavezne vakcinacije za strane putnike da biste mu dozvolili da se takmiči na mastersu u Majamiju“, napisali su Skot i Rubio.

 

Bivši selektor reprezentacije, koji je Srbiji doneo zasad jedinu titulu Dejvis kupa (2010), kaže da bi mu bilo draže da prema Novaku imaju iskren stav.

- Uvek on nekako nastrada. Više bih voleo da ga oni ne vole a da ga poštuju, nego što ovo rade. Pa njega Amerika, čitav svet želi da gleda. I ko garantuje da su svi drugi teniseri vakcinisani, ko će to sad da proveri? A pričamo o nečemu što je završeno.

AUUU Šta se krije iza zabrane ulaska u Ameriku: Novak ne odgovara mračnim silama

EPA/MICHAEL REYNOLDS

 

Bajden veća pretnja nego GOAT

Australijski novinar Avi Jemini žustro je raegovao na američko STOP Novaku.

„Đokoviću je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države jer i dalje odbija da primi dozu koja čak i ne zaustavlja širenje. Džo Bajden je veća pretnja Americi nego što bi GOAT ikad mogao da bude“, napisao je Jemini na Tviteru.

Sve što se prišiva Đokoviću, veli, jednostavno mu je neverovatno.

- Ako je neko učinio nešto dobro za ovu planetu poslednjih godina, to je Novak. Zaslužio je ne da mu požele dobrodošlicu, nego da mu se poklone. I sad se vodi polemika da li treba da uđe u zemlju, a kovida nema. Čak i da ga ima, mogao je bude u nekakvoj izolaciji, da ga dovoze na mečeve i odvoze, da ne diraju njegov peškir, moglo je to da se izvede. Novak je bio svetlo na kraju tunela, njegova borba za tenis - setimo se samo Adrija tura - i za status tenisera očigledno ne odgovaraju mračnim silama. Ne znam kako drugačije to da shvatim.

AUUU Šta se krije iza zabrane ulaska u Ameriku: Novak ne odgovara mračnim silama

AP/Kamran Jebreili

 

Odmor, pa priprema za šljaku

U iščekivanju zlog glasa iz Amerike, Đoković je u Dubaiju govorio šta će raditi u slučaju da se dogodi ovo što, nažalost, jeste.
- Onda će Monte Karlo verovatno biti sledeći turnir. Neko vreme ću se odmoriti i zatim krenuti s pripremama. Šljaka je najzahtevnija podloga, traži mnogo više vremena od drugih.

Pohvaljuje inicijativu senatora, ali...

- To ipak zvuči kao da tražimo aboliciju za Novaka. Kao da je nešto učinio, ne zna šta, i sad treba da mu se oprosti. Ništa mi nije jasno. Ako smo došli do toga da se moli američki predsednik da dozvoli ulaz u zemlju osobi... Sve ovo me neodoljivo podseća na odnos Edisona, tadašnje američke administracije, političkog miljea prema Nikoli Tesli. Novak je dao ogroman značaj svetskom sportu, ne samo tenisu, i sad neka glupa odluka mu stoji na putu. A virus ni tamo ne postoji - poručuje Obradović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
defrgt

05.03.2023 11:34

stvari su vrlo jednostavne, ne pustaju ga jer je Srbin, to je ko da su pustili Rusa