Novak Đoković Dominik Tim
EPA
Novak Đoković Dominik Tim

EPA

Novak Đoković Dominik Tim, Foto: EPA

Teniska sezona 2021. godine neće početi po planu, a moguće je da će biti i odlaganja Australijan opena, kažu najnovije vesti sa najmanjeg kontinenta. Do nedavno je izgledalo da će sve biti po uobičajenom scenariju, da će teniseri već sredinom decembra početi da stižu u Australiju, ali sada je takva mogućnost sve dalje. Već se zna da je otkazan ATP kup na kom je Srbija trebalo da brani titulu, a pitanje je i da li će Novak Đoković braniti pehar osvojen u Melburnu.

Da li će i sledeća sezona biti "osakaćena" zbog korone?

 

Australijske vlasti su donele odluku da niko od tenisera ne može da uđe u zemlju pre 1. januara, a juče su došle vesti da će start Australijan opena biti pomeren za nedelju ili dve, tako da postoji mogućnost da se prvi put u istoriji odigra u februaru. Po ranijem kalendaru početak je bio zakazan za 18. januar.

- Ništa još nije sigurno, sve se i dalje diskutuje, ali najrealnije je da dođe do kraćeg odlaganja – izjavio je Martin Pakula, ministar sporta u australijskoj državi Viktoriji u kojoj je grad Melburn. - Za sada se najviše priča o nedelji ili dve, međutim i druge opcije su na stolu. Pa Rolan Garos je bio igran četiri meseca kasnije, a Vimbldon uopšte nije ni održan.

Veliki problem sa dolaskom tenisera je odluka države Viktorije, u kojoj je Melburn, da će dnevno u karantin primati samo 160 putnika iz inostranstva, jer su takvi kapaciteti. S obzirom da se na Australijan openu očekuje oko 500 tenisera u glavnim konkurencijama (singl i dubl, glavni žreb i kvalifikacije) plus bar dva ili tri puta toliko članova stručnih štabova i porodica, jasno je kakvo usko grlo je moguće pri ulasku u zemlju tolikog broja ljudi u isto vreme.

- Još je u toku diskusija da li bi za tenisere trebalo da važi ova kvota ili ne – objašnjava Pakula.

Mnogi smatraju da bi neki problemi bili rešeni ako bi se za igrače tokom karantina napravio mehur u kome mogu da treniraju, ali Pakula se ne slaže.

- To nije karantin. Uglavnom, pravila u vezi karantina će biti dogovorena sa Odeljenjem za javno zdravlje i tada će biti saopštena ATP i VTA, a oni će morati da se izjasne da li im odgovaraju ili ne. Jedno je sigurno, ako bude turnira, ekstremne mere testiranja će biti primenjene. Igrači će biti testirani od trenutka kada stignu u Australiju pa dok su u mehuru.

Nije jasno ni ako dođe do odlaganja za jednu ili dve nedelje, kako će se to odraziti na pravljenje ATP liste, odnosno ako u januaru uopšte ne bude igranja, da li će tih četi-ri nedelja biti pripisane Novaku Đokoviću ili ne. Ako budu pripisane, onda Nole ruši Federerov rekord od 310 nedelja na broju 1 već 8. marta. Ako ne budu, onda će doći do odlaganja, ali to ne bi trebalo da utiče na rušenje rekorda jer je Đokovićeva zaliha na vrhu svakako velika.

PROČITAJTE JOŠ: