PRIPREME SU VEĆ U PUNOM JEKU Određen termin 37. Beogradskog maratona
Foto: Privatna arhiva/Beogradski maraton

Beogradski maraton ne samo da je ove godine oborio rekord po broju učesnika, već je i pomerio granice kada je organizacija u pitanju. Trkački pokret u Srbiji pokazao je svu svoju veličinu, a organizacijom pratećih sadržaja Beogradski maraton je dokazao da je mnogo više od sportske manifestacije i da s pravom ima status događaja od posebnog značaja za Grad Beograd.

Ipak, ono što je 36. Beogradski maraton posebno izdvojilo od svih prethodnih je njegov društveno-odgovorni i humanitarni karakter, a za dve nedelje nas očekuje sada već tradicionalni događaj Heroji Beogradskog maratona, na kome najgrađujemo one koji su postigli svojevrsni poduhvat i završili neku od trka Beogradskog maratona:

- U saradnji sa dobrotvornom organizacijom BELhospice sakupljeno je 64 hiljade evra pomoći za onkološke pacijente i decu sa dijagnozom neizlečivih bolesti. Takođe, uticali smo na svest najmlađih, ali i onih starijih da ne okrećemo glavu od osoba sa invaliditetom, migranata i svih onih koji su na neki način ugroženi, jer su svi oni zajedno bili sa nama na stazi. Podizali smo i svest dece o značaju zaštite životne sredine kroz edukativne radionice tokom samih trka - objašnjava Habuš.

Prvi operativac Beogradskog maratona posebno je istakao da je medicinski deo organizacionog tima odradio fantastičan posao implementirajući pozitivna iskustva najvećih maratonskih trka u svetu:

- Uslovi za trčanje bili su izuzetno teški, zbog visoke temperature koja ne pogoduje polumartoncima i maratoncima. Međutim, medicinska zaštita svih učesnika je bila besprekorno odrađena uz veliku pomoć urgentne medcine i volonntera Crvenog krsta. Imali smo dve poljske bolnice na samoj stazi pa smo i pored povećanog broja intervancija u potpunosti rasteretili sisteme gradskih službi, a svi trkači su bili medicinski zbrinuti na pravi način - naglasio je Habuš.

Pripreme za 37. Beogradski maraton već su u toku, a on će biti održan 28. aprila 2024. godine:

- Potrudićemo se da kao i ove i sledeće godine uvedemo neke novitete. I dalje ćemo se truditi da fokus bude na trkačima, ali da maraton bude ispraćen u bogat zabavni sadržaj. Želimo da kroz ovu manifestaciju ujedinjujemo region, ugostimo što veći broj stranaca, ali i da takmičarski podižemo kvalitet trka - zaključio je Habuš.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading