Majka i beba, porodilja
EPA/MARTON MONUS
Majka i beba, porodilja

EPA/MARTON MONUS

Ilustracija Foto: EPA/MARTON MONUS

Ovih dana, uz sve loše vesti zbog teških posledica virusa korona koje se već godinu dana svakodnevno mogu čuti iz zdravstvenih ustanova u Srbiji, s Ginekološko-akušerske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Niš stižu i lepe. Ovu ustanovu prekjuče su napustile četiri pacijentkinje, koje su prethodne sedmice na svet donele četiri novorođenčeta, iako su bile zaražene koronom. Kako je za „Politiku” izjavio direktor GAK-a niškog UKC, docent dr Dejan Mitić, sve četiri su u dobrom opštem stanju s prinovama otpuštene s klinike i otišle su svojim kućama. Dr Mitić napominje da je u „narandžastoj zoni” GAK-a trenutno još jedna trudnica, koja je bila negativna na antigen testu prilikom prijema, ali je ipak pod stalnim nadzorom stručnjaka GAK-a zbog toga što je bila u kontaktu sa suprugom koji je pozitivan. Ova trudnica je u poluizolaciji.

– Kao trudnice pred porođajem ove četiri mlade žene primljene su i u tom trenutku bile su bez simptoma, ali su vreme kod nas na klinici provele u izolaciji jer su bile pozitivne na kovid 19. Novorođenčad nisu pozitivna, urađene su sve neophodne kontrole i bebe su potpuno zdrave i s majkama su se već pridružile svojim porodicama. Svakako, pred njihov odlazak s klinike obavljene su sve potrebne konsultacije s epidemiolozima, što je uobičajena praksa pri izlasku o načinu ponašanja nakon otpusta, ako postoji bilo kakva sumnja, po protokolu uvek se konsultuje i infektolog – rekao je direktor niške ginekologije.

Pročitajte još:

Doktor Mitić je istakao da je porodiljama preporučeno da doje svoju bebu, naročito prvih dana jer kolostrum ima zaštitnu ulogu, a naglasio je i da je dokazano da se virus korona ne prenosi preko mleka. Naravno, mlade majke su dobile i neophodna uputstva o epidemijskoj zaštiti kako slučajno ne bi prenele virus na bebe.

Na niškom GAK-u rečeno nam je da se već godinu dana, odmah posle pojave virusa korona i u našoj zemlji, primenjuju sve potrebne i veoma oštre mere prilikom prijema pacijentkinja koje dolaze na hospitalizaciju. Klinika ima svoj stacionar u kojem borave sve porodilje koje su negativne na koronu, a inače sve se pacijentkinje podvrgavaju obaveznom testiranju odmah po prijemu, i u slučaju da se utvrdi da je neka od njih pozitivna na virus, odmah biva izdvojena u kovid zonu. I u kovid zoni postoji sve neophodno za porođaje, a kako je istakao dr Dejan Mitić, u slučaju da porođaj mora da se obavi operativno – carskim rezom, porodilja se premešta u kovid salu, iz koje se posle porođaja vraća u kovid deo, gde ostaje do otpusta iz porodilišta.

Dr Dejan Mitić nam je rekao i da su mere na ovoj niškoj klinici maksimalno rigorozne i na svaki način se nastoji sprečiti prenošenja virusa među pacijentkinjama. Isto tako, mnogo se vodi računa i o zaštiti zaposlenih. Kako je rekao, više od 90 odsto lekara je vakcinisano, a u prethodnom periodu zabeležen je samo jedan slučaj da je radnica zaposlena u ustanovi bila pozitivna i ona je odmah upućena na lečenje.

Pročitajte još: