DA JE ŽIVA DANAS BI IMALA 90 GODINA "Videla sam pre i posle, videla sam svu moć neiskorišćenog uma"
V.Đ.

Dela Olje Ivanjicki su velika, a biće sačuvana i zahvaljujući Suzani Spasić, bliskoj prijateljici proslavljene umetnice sa kojom je godinama bila u svakodnevnom kontaktu, a koja je direktorka Fondacije Olga Olja Ivanjicki.

- Bile smo godinama u svakodnevnom kontaktu, blisko smo ne samo sarađivale, nego se i družile. Imala je Olja dosta prijatelja i svi su joj značili i volela je da se i slažu međusobno što naravno, nije uvek bio slučaj. Ali je naše druženje bilo donekle specifično, pa možda i zbog razlike u godinama. Znate, kad negde dođete mladi i puni snage, pa iz vas puca ta mladost, onda nekako drugačije posmatrate stvari i dajete jednu novu energiju. Mislim da je to bilo kod nas - rekla je Suzana Spasić.

DA JE ŽIVA DANAS BI IMALA 90 GODINA

Olja Ivanjicki i Suzana Spasić

 

- Olja je mene pustila jako blizu sebi. A ja sam tada bila osoba koja želi da shvati Olju Ivanjicki ali onako, kako niko nije. I to se valjda nekako i očitavalo pa je na kraju i ispalo tako da se dobro razumemo. Možda sam ja bila neka dodatna snaga u jednom njenom specifičnom trenutku, a ostala sam tu, pa se oslonila na mene. Što se tiče moje mladosti i tih dvadesetak godina kada smo se srele, ona je u mene, nekako usadila jedan pogled na svet, možda malo drugačiji od drugih. Kao kad dobijete jednu šemu, podlogu na koju posle nadograđujete ostalo - priča direktorka Fondacije Olga Olja Ivanjicki.

DA JE ŽIVA DANAS BI IMALA 90 GODINA

Olja Ivanjicki i Suzana Spasić

 

- A nedostajanje je uvek isto i kod svih. Nedostaje vam uvek taj neko. I nedostaje vam sve što je taj neko bio. Niko nikog ne može da zameni. Ostane ta jedna tuga kad shvatite da bi neka vest, nešto svakodnevno, nešto s televizije, bilo šta, pa i neki ljubavni problem, taj neko, a u ovom slučaju Olja, potpuno protumačio drugačije od svih i imao bi odgovor kakav niko nema. I onda shvatite da nema drugih sagovornika - kaže Suzana Spasić.

DA JE ŽIVA DANAS BI IMALA 90 GODINA

V.Đ.

 

Zašto je volela antikvitete

Bila je vezana za sve predmete u svom stanu na Kosančićevom vencu, od zlatnog kreveta sa zlatnim jastučićima, preko knjiga, čaša, ogledala, lustera i, naravno, slika. Vezanost za te stvari je verovatno potekla od činjenice da je njena porodica mnogo stvari gubila tokom godina i htela je da bude stalno u kontaktu sa onim što je sa ljubavlju donosila u svoj dom, jer je u detinjstvu bila svedok „osipanja“ nekih stvari.

Zašto je volela Kosančićev venac

U stanu od samo 38 kvadrata je živela od 1960-e godine. Podsećao ju je na hrabru prošlost, ljubavi, ljubavna pisma, u dvorištu je sama zasadila jedan orah a volela je pogled na Savu i neizostavan zalazak sunca.

Gubitak majke

Olja je majku Veroniku izgubila u najranijem detinjstvu. Pošto je bila bolesna od tuberkuloze, mogla je da je vidi samo kroz staklena vrata spavaće sobe u kojoj je ležala.

Čitanje i slikanje

Olja je praktikovala da joj neko čita dok slika. To je volela od detinjstva. Kasnije su joj čitali drug dr Rakoni i prijateljica Suzana Spasić, direktorka fondacije Olja Ivanjicki.

Zašto je volela simetriju

Porodična kuća u Kragujevcu u kojoj je živela sa svojim ocem koji ju je obožavao imala je dve lepo uređene bašte, cveće i sa jedne i sa druge strane. U kući je raspored soba takođe bio simetričan i ta geometrija joj je ostala u mislima. „Sve što sam kasnije radila, bilo u umestnosti bilo u životu bazirano je na simetriji“, rekla je.

Olja čarobnica

U dvorištu-vrtu ispred Oljinog stana pored oraha bilo je i šipražje zove, od koga je ona pravila napitak koji je čistio telo od otrova i razbistrava um.

DA JE ŽIVA DANAS BI IMALA 90 GODINA

V.Đ.

 

Ocu je spasila život

Kada su Vasiliaj Vasiljenka Ivanjickog tokom Drugog svetskog rata poveli Nemci da ga uhapse mala Olja je stala ispred njih i na nemačkom jeziku rekla: „Pustite mog tatu on je beli emigrant!“Vojnici su bili oduševljeni da tako malo dete govori njihov jezik i pustili su ga.

Kobno proročanstvo

Kad je bila još dete otac joj je doveo proročicu koja je Olji rekla da će umreti u 26-oj godini. Tako je do 26-e živela sa teskobom proročanstva da će tada umreti. Tada je zaista gledala smrti u oči, davila se. Udavio se njen verenik, ona je ostala živa.

Zašto je volela šljokice

Kao mala je počela da crta i to najviše svoju porodicu ali novogodišnje jelke, ukrase. Volela je stvari koje sijaju i šljašte još od detinjstva a kasnije je volela takvu odeću i predmete.

Proročanska slika

Na svojoj slici  20. vek je predstavila ljude koji su obeležili tu epohu. Drugi deo slike je nastao 1995. godine i posvećen je sfingi i ljudima koji su na Olju ostavili utisak, a treći 1999. Među ljudima iz 1995. nalazi se i Donald Tramp koji je tad bio biznismen, koga je uvrstila u značajne ljude oko kojih se „vrti vreme“. Na slici je sa crvenom kravatom koju voli da nosi i danas. Olja je znala da će on biti nešto još više od biznismena.

Leonardo da Vinči

Olja je obožavala Leonarda da Vinčija i bila je opčinjena njenovim vizionarstvom i posvećenošću,  revolucionarnim umetničkim idejama.

„Keri pre Keri“

Kombinovala je odeću, od najskupljih i najkvalitetnijih do najjeftinijih. Nosila je stvari od Galijana, do kineske odeće iz 70-og bloka. Nosila je zlatne čizme, krinoline, krzno, šešire, svemirske kacige. Bunde su je podsećale na mamu i glamur tridesetih.  

DA JE ŽIVA DANAS BI IMALA 90 GODINA

V.Đ.

 

Vizionarski nacrti

Projektovala je nacrt za trokraki most koji bi pozvezivao tri strane Beograda sa potencijalnim kružnim tokom iznad Ratnog ostrva. Nije uspela da realizuje tu ideju. Imala je i rešenje za nove kule Bliznakinje.

„Svemirska Olja“

Olja je verovala da postoji živi svet i na drugim planetama u Sunčevom sistemu.

Želja za SANU

Iako je želela, nikada nije primljena u SANU jer su je kritičari smatrali „estradnim umetnikom“.

U rodnom gradu imama samo jednu izložbu

Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine, ali je u tom gradu imala samo jednu izložbu od 99 samostalnih koliko ih je realizovala u zemlji i inostranstvu. Realizovala je tri projekta vezana za niti: u saradnji sa modnom kućom ‘’Mona’’ uradila je dve modne revije ‘’Tesla’’, povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle i ‘’Njegoš’’ posvećenu 150-godišnjici štampanja Gorskog vijenca i u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti ‘’Slepi miš’’, Johana Štrausa, uradila je kostimografiju.

Na trgu ispred Gradske bolnice nalazi se spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu čiji je autor Olja Ivanjicki.

Bila je član poznate umetničke grupe ‘’Mediala’’ koja je osnovana 1957. godine. Članovi Mediale bili su mladi pisci, slikari, filozofi, arhitekte… ‘’Beskrajna ljubav prema umetnosti i verovanje u njene sveukupne moći’’ bila je osnovna ideja ove grupe.

Pored slikanja i vajanja pisala je poeziju. Ovo je početak pseme ‘’Za novi početak’’iz knjige ‘’Večni uslov’’:

‘’Obraćam se Novom dobu,

U kome će sve biti moguće odmah,

Na nežni dodir,

Na mali znak pažnje,

Na otisak palca i zvuk imena,

Na jedva primetnu boru,

Na podrhtavanje zenica.’’

Videla sam pre i posle

Videla sam svu moć neiskorišćenog uma.
Videla sam Mesečevu travku,
posmatranu u našim uslovima.
Videla sam konačnu belinu crne rupe.
Videla sam dolazak Proroka
sa olujnim vetrom Crvene Planete.
Kao Oni i Mi nekada.
Videla sam Vrtove Raja bez onog drveta,
sa Simonettom Vespucci.
Videla sam silazak Anđela
i nežni treptaj krila.
Videla sam pogled sa Olimpa i brzinu kometa.
Videla sam hod olovnih nogu, u mori sna,
kad moraš da bežiš, da se prisiliš
da otvoriš oči, da se probudiš.
Videla sam oči uplakane i gladne dece pustinje.

Videla sam pre i posle

Videla sam jake gradove i množinu sveta.
Maratone i mostove ispunjene telima u pokretu,
|s kraja na kraj sveta.
Trkače Smisla u besmislu cilja.
Videla sam moje oči svih boja
i pastelnih nijansi.
Videla sam Dantea i deveti, deseti krug Pakla.
Videla sam uzvišenu Svetlost i Njega Samog.
Videla sam zračenje atoma
i blagost grčkih boginja.
Videla sam tebe sa hiljadu drugih.
Videla sam sebe u ogledalu bez lika.
Videla sam sve ono što drugi nisu stigli.

Videla sam pre i posle

Videla sam istoriju Kamena
i njegove albume iz detinjstva.
Videla sam neumoljive predele pustošenja
i mlečni orgazam ludih krava.
Električne stolice, hoklice i ormane,
za sve vrste odela po meri i bez mere,
kao i osuđene na smrt vešanjem.
Videla sam pojavu Čuda u traci vremena.
Videla sam čudne statistike:
1,9 Amerikanaca na jedan automobil.
A gde je tu vozač i koji deo tela vozi?
Videla sam ljude kako broje novac
i oplođuju ga umesto žena.
Videla sam iskušenje Ljubavi i tajnu Ruže.
Videla sam simetriju katedrala i svodove nežnosti.
Videla sam ukrštanja svih vrsta obilja
na Gozbi Života.
Videla sam otkrovenje Sreće i hiljadu prepreka.
Videla sam velike migracije polova
i ljude bez pola.

Videla sam pre i posle

Videla sam sve moje crteže odjednom.
KAKVO LUDILO LUDILA!

A šta je tek ono što nisam videla.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading